Hinnoittelustrategiat Suomen sähkömarkkinoilla - Närvä, Teemu (My University, 2008)
Suomalaisten kuluttajien on ollut mahdollista kilpailuttaa sähkönmyyjiä vuoden 1998 syyskuun jälkeen. Kilpailun avaamista perusteltiin muun muassa kuluttajille tarjoutuvilla säästömahdollisuuksilla. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta markkinoiden vapautumisesta, joten voidaan kysyä, mitä on oleellisesti muuttunut. Sähkön hinta on kaksinkertaistunut, kuluttajien on vaikea löytää kilpailukykyisiä tarjouksia, sähkönmyyjät eivät halua kilpailla asiakkaista, sähkön tuotannosta ja myynnistä on tullut kukoistava liiketoimi, väitteitä alalla toimivien yhteistyöstä esiintyy. Listaa voisi jatkaa hyvin pitkään. Keskityn työni teoriaosuudessa tutkimaan hinnoittelun ja hinnoittelustrategioiden keskeisiä piirteitä. Työssä tarkastellaan myös, miten kuluttajiin ja kilpailijoihin voi vaikuttaa ja kuinka niiden käyttäytymistä on mahdollista ennakoida. Sähkömarkkinoiden osalta keskityn hinnoittelun muutoksiin alan eri vaiheissa. Tärkeässä osassa ovat myös sähkön loppukuluttajahintaan vaikuttavat päätekijät. Näiden teoriaosuudessa käsiteltävien asioiden perusteella pyrin ymmärtämään yhteistyöhinnoittelun mahdollistavia tekijöitä. Empiriassa tutkin ensin yleisten hinnoittelutrendien kehittymistä ja muutoksia, jonka jälkeen pyrin todistamaan erilaisten hinnoittelukäytäntöjen olemassa olon sähkömarkkinoilla. Tutkimustulokset perustuvat pääosin VaasaEMG:n ja Energiamarkkinaviraston keräämiin sähkön hintatietoihin. Tuloksien perusteella voidaan sähkönmyyjät jaotella yhdeksään ryhmään sen perusteella, miltä niiden hinnoittelukäyttäytyminen näyttää. Ryhmien avulla voidaan paremmin ymmärtää hinnoittelukäyttäytymisen laajuutta ja syitä.
Keywords: Hinnoittelustrategia; sähkömarkkinat; hintaherkkyys; fi=Markkinointi|en=Marketing|