Aidon kehityksen indikaattori GPI maakuntien kestävän hyvinvoinnin mittarina - Ilvessalo-Lax, Hannele (My University, 2024)
Tutkimuksessa tarkastellaan kestävän hyvinvoinnin ilmiötä aluekehittämisen kontekstissa. Ilmiötä operationalisoidaan Aidon kehityksen indikaattorin GPI avulla kestävän kehityksen pääomalähestymisteorian ja paikkaperusteisuuden teorioiden viitekehyksessä. Kyseessä on kehittämisorientoitunut arviointitotkimus. Arvioinnin kohteena ovat maakunnat Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa. Käytännössä tutkimuksessa on arvioitu GPI:n 24 osaindikaattorin vastaavuutta maakuntaohjelmien kehittämistavoitteisiin. Vastaavuutta on löytynyt kaikkiin osaindikaattoreihin, mutta osin vastaavuus on heikkoa. Tulokset auttavat kehittämään GPI-indikaattoria paremmin aluekehittämiseen sopivaksi ja toisaalta nostavat esiin maakuntaohjelmien strategisten linjausten tarvetta sellaisiksi, että ne paremmin luotsaavat maakuntia kohti kestävää hyvinvointia.
Keywords: mittarit (mittaus); aluepolitiikka; hyvinvointi; kestävä kehitys; indikaattorit; aluekehitys; maakunnat; aidon kehityksen mittari; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Vaasan yliopiston tohtoriohjelma|en=University of Vaasa Doctoral Programme|