Ympäristöjohtaminen kiinteistöalalla - Peltonen, Kari (My University, 2002)
Tämän tutkimuksen päätavoitteena on ollut selvittää kiinteistöalalla toimivien isännöitsijöiden asenteita ympäristöjohtamista kohtaan. Tutkimuskohteena on ollut Suomen Isännöitsijäliiton 1043 jäsentä. Tästä joukosta valittiin 178 hengen otos (joka kuudes jäsen), joille lähetettiin kysely. Tutkimuksen lähtökohtana on ollut perehtyä aikaisempaan ympäristöjohtamisen tutkimukseen, kirjallisuuteen ja asiantuntijalausuntoihin. Tutkimuksen kannalta on ollut oleellista perehtyä myös alan keskeisiin käsitteisiin kuten esim. kestävä kehitys, elinkaarijohtaminen, ympäristöjohtaminen, ympäristöauditointi, ekotase, elinkaarianalyysi, ympäristölaskentatoimi ja ympäristöjohtamisjärjestelmät. Ihmiset voivat ilmaista asenteitaan usealla tavalla affektiivisesti, kognitiivisesti ja käyttäytymisen eli toiminnan kautta. Näitä voidaan käyttää myös asenteiden mittaamisessa hyödyksi. Tässä tutkimuksessa käytetään näitä välineitä isännöitsijöiden asenteiden mittaamisessa ympäristöjohtamista kohtaan. Tutkimuksen suorittamisessa on käytetty kvantitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Kyselyn vastaukset analysoitiin SPSS -analyysiohjelmalla. Tämän tutkimuksen lopputuloksena oli se, että isännöitsijöiden asennoituminen ympäristöjohtamista kohtaan on melko yhteneväistä, suurempia eroavaisuuksia ei juuri löytynyt miesten, naisten, koulutuksen tai heidän asuinpaikkakuntiensa välillä. Tutkielman perusteella voitaneen päätellä myös, että suomalaisten isännöitsijöiden ympäristöjohtamisen osaaminen ja mm. kestävän kehtiyksen mukainen toiminen on vielä alkuasteella. Ts. ympäristöjohtamisen kypsyysasteikolla mitattuna heidän yrityksensä pyrkivät täyttämään lakisääteiset ympäristönsuojeluvaatimukset. Heidän ympäristöasenteensa on pehmeä ja kehityspessimistinen eli tyypillinen "vihreä".
Keywords: Ympäristöjohtaminen; asenne; isännöitsijä.; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Liiketoimintakonsultoinnin koulutusohjelma|