DOES ESG SCORE HAVE AN IMPACT ON THE FINANCIAL PERFORMANCE OF ETFs - Raho, Tom Anders (My University, 2021)
Socially responsible investing (SRI) is the inclusion of non-financial factors in the investment decision-making process. The SRI approach complements conventional investment portfolio optimization by considering environmental, social and governance factors (ESG). Responsible investing is a recent growing trend among Exchange-traded Funds (ETF). The popularity is explained by low management costs and a wide range of options. Investors can use ETFs to invest in equities, interest rates, real estate or commodities across a wide range of geographical areas and industries. The purpose of this study is to contribute to the present literature by investigating whether the inclusion of ESG parameters in the process of creating ETF portfolios affects abnormal returns over the research period 1.1.2010-31.7.2020 in the U.S market. This study utilizes Morningstar's sustainability rating based on company-specific benchmarking data collected by Sustainalytics. Following this, sustainability ratings have been used to construct different portfolios. Research is conducted by analyzing how substantially different sustainability ratings produce abnormal returns and differences between portfolios performances. For determining the alphas for the portfolios, factor models such as CAPM, Fama-French 3-factor, Carhart 4-factor, and Fama-French 5-factor are utilized. Furthermore, an analysis of risk-adjusted performance is extended by investigating the Sharpe ratio and Treynor ratio. Empirical results reveal that during the research period, each portfolio yielded negative returns. However, both the unsustainable and the sustainable portfolios underperform compared to conventional portfolios, i.e., a portfolio that includes the average score ETFs. The results of this study indicate that there is an increased risk of loss when investing in widely unsustainable or sustainable portfolios.

Viimeisen vuosikymmenen aikana sosiaalisesti vastuullisesta sijoittamisesta on tullut nopeasti kasvava ilmiö rahoitusalalla. Ihmiset ovat aikaisempaa tietoisempia ympäristöasioista ja haluavat suosia vastuullisia vaihtoehtoja jokapäiväisessä elämässä, mutta myös sijoittamisessa. Vastuullisuuteen liittyvän kiinnostuksen takia on syntynyt useita sosiaalisesti vastuullisia rahastoja, indeksejä ja sijoitusstrategioita, mikä on antanut sijoittajille mahdollisuuden yhdistää henkilökohtaiset mieltymyksensä ja arvonsa sijoituspäätöksiinsä. Vastuullinen sijoittaminen onkin muodostunut viime aikoina kasvavaksi trendiksi pörssilistattujen rahastojen (ETF) keskuudessa. Rahastojen suosio selittyy alhaisilla hallintokustannuksilla ja laajalla valikoimalla. Sijoittajat voivat käyttää ETF-rahastoja sijoittaakseen osakkeisiin, korkoihin, kiinteistöihin tai hyödykkeisiin monilla eri maantieteellisillä alueilla ja toimialoilla. Tämän Pro Gradu -tutkielman tarkoituksena on laajentaa nykyistä tutkimuskirjallisuutta ja tutkia ETF-rahastojen epänormaajeja tuottoja. Tutkielmassa selvitetään, vaikuttaako ESG-parametrien sisällyttäminen ETF-portfolioiden luomisprosessiin tutkimusjakson 1.1.2010-31.7.2020 aikana Yhdysvaltojen markkinoilla. Tutkielmassa hyödynnetään Morningstarin kestävyysluokitusta, joka perustuu Sustainalyticsin keräämiin yrityskohtaisiin vertailutietoihin. Tutkielmassa analysoidaan, kuinka olennaisesti erilaiset kestävyysluokituksesta rakennetut portfoliot tuottavat epänormaalia tuottoa eli alfaa. Salkkujen alfojen määrittämiseen käytetään faktorimalleja, kuten CAPM, Fama-French 3-faktoria, Carhart 4-faktoria ja Fama-French 5-faktoria. Riskiin mukautetun suorituskyvyn analyysiä laajennetaan tutkimalla myös Sharpen ja Treynorin suhdelukuja. Tämän tutkielman empiiriset tulokset paljastavat, että tutkimusjakson aikana jokainen portfolio on tuottanut negatiivistä alfaa. Sekä erittäin vastuulliset että vastuuttomat portfoliot ovat kuitenkin heikompia kuin portfolio, joka on rakennettu edellämainittujen väliltä. Tulokset osoittavat, että rahastojen tappioriski kasvaa, kun sijoitetaan erittäin vastullisiin tai vastuuttomiin ETF-portfolioihin.
Keywords: corporate responsibility; finance; portfolios; investment activities; exchange-traded funds; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance