Tilintarkastajan toimialaerikoistumisen vaikutus tilintarkastuskertomuksen laadintaan liittyvään viiveeseen - Rantala, Lotta (My University, 2012)
Yritysmaailman globalisoituminen, kiristynyt kilpailu, kasvava sääntely ja epävakaat ajat ovat saaneet yritykset arvostamaan entisestään reaaliaikaista raportointia. Sidosryhmien koko tietopohja yrityksen taloudellisesta tilasta perustuu tilinpäätös- ja tilintarkastusinformaatioon. Siksi yritykset haluavat tilintarkastuksen olevan tehokasta ja tuloksellista ja tilintarkastuskertomuksen valmistuvan toivotussa ajassa. Mikä tehostaa tilintarkastusta? Muun muassa se, että tilintarkastaja on erikoistunut tiettyyn toimialaan ja päivittää jatkuvasti osaamistaan. Tässä tutkielmassa tutkitaan, lyhentääkö toimialaerikoistunut tilintarkastaja tilintarkastuskertomuksen laadintaan liittyvää viivettä. Lisäksi tutkitaan, vaikuttaako tilintarkastajan toimialaerikoistuminen yhdessä viiveen kanssa tilintarkastuksen hinnoitteluun. Tilintarkastuksen laadintaan liittyvä viive määritellään ajaksi, mikä muodostuu tilikauden päättymisen ja tilintarkastuskertomuksen julkistamisen välille. Toimialaerikoistuneella tilintarkastajalla on tarkka tietotaito tietyn toimialan säädöksistä ja toimintatavoista. Lisäksi hän parantaa osaamistaan ja seuraa jatkuvasti toimialojen kehitystä ja trendejä. Tutkimusaineisto perustuu yhdysvaltalaisten Russell 3000 –indeksiin kuuluvien julkisen kaupankäynnin kohteena olevien yritysten tilinpäätös- ja tilintarkastusinformaatioon vuodelta 2008. Tutkimusmenetelmänä käytettiin lineaarisia regressioanalyysejä, jotka pohjautuvat Habibin ja Bhuiyanin (2011) tutkimukseen. Ainoastaan he ovat aiemmin tutkineet, miten tilintarkastajan toimialaerikoistuminen vaikuttaa tilintarkastuskertomuksen laadintaan liittyvään viiveeseen. Tutkimustulosten mukaan toimialaerikoistunut tilintarkastaja muodostaa lyhyemmän viiveen tilintarkastuskertomuksen laadintaan kuin toimialaerikoistumaton tilintarkastaja. Toimialaerikoistuneen tilintarkastajan ja viiveen yhteisvaikutusta tilintarkastuksen hinnoitteluun ei havaittu.
Keywords: Tilintarkastajan toimialaerikoistuminen; tilintarkastuksen laadintaan liittyvä viive; tilintarkastuspalkkio; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|