Hankinnan suorituskyvyn ja tehokkuuden mittaristo - Peltomaa, Jussi (My University, 2015)
Työssä kehitetään teolliseen hankintaan liittyvä hankinnan suorituskyvyn ja tehokkuuden mittaristo olemassa olevaan kemianteollisuuden yritykseen. Kehitetty mittaristo koostuu yhteensä seitsemästä erilaisesta mittarista. Jokainen mittari mittaa sille määriteltyä hankintaprosessin osaa. Mittarit on jaettu pääkategorioihin jotka ovat laatu, luotettavuus, nopeus sekä kustannustehokkuus. Työssä käytetään yleistä hankinnan ja hankinnan mittaamiseen liittyvää teoriaa. Työssä käytetään myös toiminnan kokonaisvaltaiseen parantamiseen liittyvää teoriaa. Työn empiirinen osuus koostuu kvalitatiivisesta, avainhenkilöiden haastatteluilla toteutetusta tutkimuksesta. Haastatteluiden tulokset on hyödynnetty kehitettävissä mittareissa. Haastatteluiden tuloksia on käytetty analysoimaan myös mitä kannattaa mitata. Työssä kehitetyt mittarit mittaavat kohdeyrityksen hankintaprosessin jokaista osa-aluetta ja näin antavat kattavaa tietoa koko prosessin toiminnasta. Mittaristoa on mahdollista käyttää tukena toiminnan kokonaisvaltaisessa kehittämisessä sekä mittariston tuloksia on mahdollista käyttää johdon päätöksenteossa apuvälineenä. Työssä kehitetty mittaristo ei ole ajasta riippuvainen vaan sitä on mahdollista muokata ja kehittää muun ympäristön mukaisesti.
Keywords: Hankinta; Suorituskyky; Tehokkuus; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|