Aurinkotislaamon kehittäminen lisäämällä prosessiin aktiivinen lauhdutin ja ilmavirta - Tuoriniemi, Juha (My University, 2008)
Tämän työn lähtökohtana on kiinnostukseni maailman puhtaan veden ongelmaa kohtaan. Uskon, että maailmassa vallitsevat olosuhteet ja kehityssuunnat eivät tule lievittämään puhtaan veden ongelmaa. Tehomaatalous, väestön nopea kasvu, kaupungistuminen, pohjavesien liikakäyttö, saasteet jne. tulevat pahentamaan omalta osaltaan vesiongelmaa tulevaisuudessa. Tutkittavana aiheenani oli aurinkotislaamoon tekemieni parannusehdotusten toimivuuden testaaminen käytännössä. Aurinkotislaamo on laite, joka käyttää auringon energiaa veden puhdistamiseen. Sillä voidaan puhdistaa vaikkapa merivettä juomakelpoiseksi. Aurinkotislaamojen toimintaperiaate on yksinkertainen, se on samanlainen kuin veden kiertokululla luonnossa. Aurinkotislaamot ovat edullisia rakentaa ja helppoja ylläpitää, mutta niiden ongelmana on heikko tuottavuus niiden tarvitsemaan suureen pinta-alanaan nähden. Mielestäni aurinkotislaamot ovat yllättävänkin tehottomia, ne tuottavat tyypillisesti vain noin kaksi litraa vettä neliömetriä kohden päivässä. Maailman meristä haihtuu keskimäärin hieman alle neljä litraa päivässä neliömetriä kohden. Olen pohtinut muutamia kehitysideoita aurinkotislaamoille ja tässä opinnäytetyössä testaan niiden ideoiden toimivuuden testiolosuhteissa laboratoriossa. Testejä varten rakensin testilaitteen, jolla tein kolme testiä, vapaan haihtuvuuden testin, tavallisen aurinkotislaamon testin sekä testin aurinkotislaamolla, johon oli liitetty aktiivinen lauhdutin ja jonka sisällä puhalsi ilmavirta. Testien tulokset osoittivat, että tavalliseen aurinkotislaamoon tehdyt parannukset lisäsivät yksikön tehoa 199 %.
Keywords: Aurinkotislaamo; suolanpoisto; aurinkoenergia; merivesi; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|