Johdon ympäristölaskentatoimen käytön vaikutus innovaatioihin organisaatioissa - Puttonen, Aino (My University, 2018)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia johdon ympäristölaskentatoimen, inno-vaatioiden ja organisaation noudattaman strategian välisiä yhteyksiä. Nyky-aikana tietämys ja ymmärrys elinympäristömme tilasta sekä tiukentunut ym-päristösääntely lisäävät organisaatioiden tarvetta ottaa liiketoiminnassaan huomioon ympäristönäkökulma taloudellisen näkökulman lisäksi. Ympäris-tölaskentatoimea tarvitaan, jotta ympäristöön liittyvä relevantti informaatio saadaan esitettyä ymmärrettävässä muodossa ja hyödynnettyä ympäristöjoh-tamisessa. Tutkielmassa avataan johdon ympäristölaskentatoimeen välittömästi liittyviä käsitteitä ja pyritään selkeyttämään ympäristöjohtamisen teoreettista viiteke-hystä. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena, jonka avulla saatiin kerättyä 55 vastausta suomalaisilta yrityksiltä. Hypoteesit ovat muodostettu aiheeseen liittyvien aikaisempien tutkimusten pohjalta, ja ne perustuvat oletukseen siitä, että ympäristölaskentatoimi tuottaa organisaati-oille taloudellista hyötyä. Hypoteeseja tukee empiirinen osio, jossa niitä tes-tattiin PLS-menetelmällä. Aineiston analysointi toteutettiin SmartPLS-ohjelmistolla. Tutkimustulosten mukaan yrityksen koko vaikuttaa ympäristölaskentajärjes-telmien käyttöönottoon. Tilastollisesti merkitsevä positiivinen yhteys havait-tiin myös edelläkävijästrategian ja tuoteinnovaatioiden välillä. Ympäristölas-kentatoimen käytöllä ei havaittu olevan suoraa vaikutusta innovaatioihin. Tulokset ovat osittain yhteneväisiä esikuva-artikkelin kanssa.
Keywords: ympäristölaskentatoimi; johdon ympäristölaskentatoimi; innovaatio; organi-saation strategia; PLS; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|