Luottamusmiesjärjestelmä systeemisenä ilmiönä : tarkastelussa yksityisen terveyspalvelualan luottamusmiesjärjestelmä - Kukkola, Päivi (Vaasan yliopisto, 2018)
Tutkimuksessa tarkasteltiin yksityisen terveyspalvelualan luottamusmiesjärjestelmää systeemisenä ilmiönä. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on systeemiteoria, jonka avulla ilmiötä pyrittiin hahmottamaan ja ymmärtämään kokonaisuutena. Systeemiteorian avulla pohdittiin, mitä luottamusmiesjärjestelmään ja sen ympäristöön kuuluu sekä mitä vuorovaikutusta ja yhteistyötä osien välillä oli. Systeemisyydessä ja tutkittavassa ilmiössä oli yhteneväisyyksiä esimerkiksi käsitteissä vuorovaikutus, yhteistyön tarve, systeemi, ympäristö, riippuvuus, tiedon vaihtaminen ja palaute. Luottamusmiesjärjestelmän pohtiminen systeemisenä ilmiönä valotti sen monitahoista, systeemistä ja vuorovaikutuksellista luonnetta. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastatteluilla. Kohderyhminä olivat yksityisen terveyspalvelualan erikokoisten toimijoiden luottamusmiehet, työnantajan edustajat sekä työnantaja- ja työntekijäliittojen edustajat. Haastatteluja tehtiin yhteensä 25. Keskeinen tutkimustulos oli, että toimiva luottamusmiesjärjestelmä on tärkeä ja tarpeellinen työnantaja- ja työntekijäpuolelle, osana organisaation toimintaa ja työelämää. Yksityisen terveyspalvelualan luottamusmiesjärjestelmän todettiin olevan osittain vielä kypsymätöntä, mikä ilmeni esimerkiksi asenteissa. Luottamusmiesjärjestelmään toivottiin yhteistyötä, vuorovaikutusta, luottamusta ja toimintaedellytysten kehittämistä. Luottamusmiesjärjestelmän systeemikuvauksessa esiintyivät muun muassa luottamusmies, työnantajan edustaja, työntekijät, liitot, työehtosopimus, lainsäädäntö, talous ja yhteiskunta. Systeemikuvauksessa korostui vuorovaikutuksen tärkeys.

This study focused on the system of trade union representatives in private healthcare as a systemic phenomenon. Systems theory was used as the theoretical framework in this study in order to define and understand the phenomenon as a whole. Systems theory was utilised to determine which elements belong in the system of trade union representatives and its environment and what type of interaction and cooperation exists between the different parties. Systemicity and the phenomenon being examined shared similarities, for example in their terminology: interaction, need for cooperation, system, environment, dependency, exchange of information and feedback. Studying the system of trade union representatives as a systemic phenomenon exposed its complex, systemic and interactional nature. The research material was gathered through interviews. The target groups included union representatives of private healthcare providers of various sizes, representatives of the employers, as well as representatives from employers’ associations and employees’ unions. A total of 25 interviews were conducted. The main finding was that a well-functioning system of union representatives is vital to both the employers and employees as part of an organisation’s operations and work environment. The system of union representatives in private healthcare was also seen as somewhat immature, which was evident, for example, in the attitudes. The respondents expressed a wish for increased cooperation, interaction, trust and improved operating conditions with regard to the union representative system. The system description for the system of trade union representatives included the union representative, employer’s representative, employees, unions, collective agreement, legislation, economy and society, for example. The description high-lighted the importance of interaction.
Keywords: systeemi; luottamusmiesjärjestelmä; luottamusmiehet; terveyspalvelut; yksityiset palvelut; systeemiteoria; vuorovaikutus; yhteistyö