Strategisia ehdotuksia vastuullisuusraportointiin – CSRD-direktiivin vaikutus vastuullisuusviestinnässä - Moberg, Mette Sabine (My University, 2025)
Vastuullisuusviestintä, ja etenkin sen oleellisin osa-alue, vastuullisuusraportointi, on ollut viime vuosina suuressa murroksessa vastuullisuusraportoinnin lainsäädännön muuttuessa erilaisten direktiivien myötä. Myös sidosryhmien vaatimustaso on kasvanut. Tällä hetkellä voimassa oleva kestävyysraportointidirektiivin, CSRD:n, tavoitteena on yhdenmukaistaa yritysten vastuullisuusraportointia vertailukelpoisemmaksi, läpinäkyvämmäksi ja luotettavammaksi. Direktiivin myötä myös vapaaehtoisen vastuullisuusraportoinnin luonne on muuttunut. Direktiivin myötä raportoinnin piiriin kuuluvat yritykset ovat joutuneet reagoimaan sen vaatimuksiin nopeasti, mikä on luonut haasteita vastuullisuusviestinnän organisoinnissa kokonaisuudessaan. Vastuullisuusraportoinnin lainsäädännöllisillä vaatimuksilla pyritään edistämään yritysten vastuullisuutta yhteiskunnassa, joten organisaatiollinen näkökulma on ajankohtainen. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, mitä tulee ottaa huomioon vastuullisuusviestinnän strategisissa päätöksissä tukeakseen CSRD:n mukaista vastuullisuusraportointia. Tutkimuksen ensimmäinen tavoite on tutkia vastuullisuusviestinnän strategiaa tukevia tekijöitä. Toinen tavoite tarkastelee asiantuntijoiden näkemystä siitä, millaisia haasteita CSRD on luonut yrityksille vastuullisuusviestinnässä. Kolmas tavoite on pyrkiä luomaan liikkeenjohdollisia ehdotuksia strategisia ehdotuksia vastuullisuusviestinnän organisointiin, joita tunnistetaan asiantuntijahaastatteluista esille tulleista muutoksista ja niihin liittyvistä haasteista. Tutkimus toteutetaan laadullisena tutkimuksena, jossa hyödynnetään asiantuntijahaastatteluja. Tutkimukseen haastateltiin yhteensä viittä asiantuntijaa, ja haastattelut toteutettiin vuoden 2024 kevään ja syksyn aikana. Haastatteluissa pääteemoina olivat vastuullisuusraportointi (CSRD), vastuullisuusviestinnän organisaatiorakenne sekä sidosryhmät. Tulosten perusteella lainsäädännön aiheuttama murros aiheuttaa epävarmuutta yrityksissä, mikä esiintyy varovaisena muutoksentekona ja resurssointina. Tutkimuksen perusteella investoiminen vastuullisuusviestintään edistää kuitenkin kilpailukykyä, vaikka lainsäädäntöön tulisikin muutoksia tulevaisuudessa. Vastuullisuusdatan kerääminen ja validointi nousi keskeisimmäksi haasteeksi, jota voidaan edistää järjestelmäinvestointien avulla. Myös sidosryhmien kanssa käyty vuoropuhelu nousi esille tärkeänä tekijänä. Vastuullisuusviestinnän osa-alueiden integrointiin taas vaikuttaa vahvasti organisaatiorakenne, jotta CSRD:n mukainen ja vapaaehtoinen vastuullisuusviestintä saadaan toteutettua yhtenäiseksi noudattaen läpinäkyvyyttä. Vastuullisuusviestinnän strategiset päätökset on hyvä ottaa huomioon yrityksen strategian suunnittelussa kilpailukyvyn edistäjänä.
Keywords: sidosryhmät; kestävyysraportointi; viestintä; organisaatiot; vastuullisuus; yritykset; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Markkinoinnin johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Marketing Management|