Exit Strategies in Private Equity : Factors Influencing the Choice of IPOs, Secondary Buyouts, and Trade Sales - Lehtinen, Lauri (My University, 2025)
Pääomasijoitusmarkkinat ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosikymmeninä. Yksi syy kasvuun on tutkimuksissa havaittu ylituotto suhteessa julkisen markkinan tuottoihin. Pääomasijoitukset ovat lähtökohtaisesti epälikvidejä, sillä ne eivät ole julkisesti kaupankäynnin kohteena ja niiden sijoitushorisontti on usein 3–10 vuotta. Pääomasijoituksen menestyksen mittari on irtautumisen (engl. exit) yhteydessä saavutettu tuotto, joka pyritään maksimoimaan luomalla arvoa sijoitusjakson aikana. Pääomasijoitusyhtiöt optimoivat irtautumisesta saatavan tuoton valitsemalla sijoitukselleen sopivimman irtautumisstrategian ja ajoittamalla irtautumisen suotuisaan markkinaympäristöön. Tämä kandidaatintutkielma käsittelee pääomasijoittamisen irtautumisstrategioita ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Tutkielman tavoitteena on ymmärtää, miten markkinaolosuhteet, arvonluontistrategiat ja informaation epäsymmetria vaikuttavat pääomasijoitusrahastojen irtautumispäätöksiin. Tutkielman teoreettinen viitekehys käsittelee pääomasijoittamisen rakennetta, rahastojen toimintamallia ja arvonluontimekanismeja. Viitekehyksessä tarkastellaan informaation epäsymmetrian roolia muun muassa arvon maksimoimisen näkökulmasta sekä markkinaolosuhteiden vaikutusta irtautumisstrategian valintaan. Tutkielma keskittyy kolmeen keskeisimpään irtautumisstrategiaan: strateginen myynti, toissijainen myynti sekä listautumisanti. Näiden strategioiden etuja ja haasteita tarkastellaan tutkielmassa yksi kerrallaan. Useiden tutkimusten tulokset osoittavat, että suotuisat markkinaolosuhteet lisäävät listautumisantien todennäköisyyttä, kun taas heikommat olosuhteet voivat tehdä strategisesta myynnistä tai toissijaisesta myynnistä kannattavamman vaihtoehdon. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että arvonluontistrategiat voivat lisätä yrityksen houkuttelevuutta strategisille ostajille. Tutkimuksista käy myös ilmi, että informaation epäsymmetria vaikuttaa irtautumisstrategian valintaa ja ajoitukseen sekä irtautumisen arvoon.
Keywords: value creation; strategies; private equity investors; investments; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|