Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskoron muutoksen vaikutukset - Kähärä, Karri (My University, 2016)
Rahapolitiikalla on ollut aina merkittävä vaikutus valtion talouden suorituskykyyn. Kiinnostus rahapolitiikkaa kohtaan on kasvanut voimakkaasti 2000-luvulla, mihin on vaikuttanut globaali talouskriisi vuonna 2007. Virhearviot ja liian löysän rahapolitiikan sekä luotonannon seurauksena talous- ja rahoitusmarkkinat alkoivat vuonna 2006 kuumentumaan, mistä seurasi maailmanlaajuinen rahoitusmarkkinoiden syöksy. Tutkielman tavoitteena on analysoida Yhdysvaltain ohjauskoron roolia ja vaikutuksia makrotaloudellisiin muuttujiin. Tutkielman päätavoitteena on selvittää VAR-impulssivasteiden avulla, kuinka yhden prosenttiyksikön ohjauskoron nosto vaikuttaa inflaatioon, työttömyyteen ja 30 vuoden asuntolainakorkoon Yhdysvalloissa. Tutkimuksen aineisto on saatu Yhdysvaltain keskuspankin FRED-tietokannasta, josta on kerätty valittuja tunnuslukuja kuukausitasolla vuosilta 1980 – 2014. Analyysin avulla selvisi, että lyhyen ajan ohjauskorolla, työttömyydellä ja CPI-inflaatiolla on Granger-kausaliteettisuhde. VAR-impulssivasteissa 100 pisteen shokki kohdistetaan ohjauskorkoon, jonka vaikutukset nähdään 60 periodin eli 5 vuoden ajalta valituissa muuttujissa. Työttömyys ja 30 vuoden asuntolainakorko mukailevat makrotaloudellista teoriaa, mutta kuluttajahintaindeksin (CPI) ja ohjauskoron välillä on nähtävissä price puzzle -efekti. Price puzzle -efektillä viitataan koron noston jälkeen tapahtuvaan inflaation kasvuun. Perinteisen makrotalousteorian mukaan keskuspankin tekemällä koronnostolla pyritään hillitsemään tai laskemaan inflaation tasoa.
Keywords: Yhdysvaltain keskuspankki; VAR; ohjauskorko; inflaatio; työttömyys; 30 vuoden asuntolainakorko; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|