Kestävän kehityksen periaatteiden integrointi hankintaprosesseihin tekstiiliteollisuudessa EU:ssa - Hakala, Joona (My University, 2026)
Tämä tutkielma tarkastelee, miten EU:n alueella toimivat tekstiilialan yritykset integroivat kestävän kehityksen periaatteita osaksi hankintaprosessejaan sekä millaisia hyötyjä ja haasteita tästä yrityksille seuraa. Tutkielmassa tarkastellaan kahta tekstiilialan yritystä: H&M:ää ja Patagoniaa, joita verrataan toisiinsa niiden osittain eriävien hankintakäytäntöjen näkökulmasta. Tutkielmassa analysoidaan myös EU:n lainsäädännön vaikutusta tekstiilialan hankintatoimeen sekä sitä, miten muut kansainväliset standardit ja tavoitteet ohjaavat alan yrityksiä. Tutkielma osoittaa, että kestävyyden integroinnista hankintoihin on muodostunut tekstiilialalla välttämättömyys. Tähän merkittävimpinä syinä voidaan pitää EU:n lainsäädännön kiristymistä sekä jatkuvaa tarvetta ylläpitää kilpailukykyä ja yritysten brändi-imagoa. Sekä H&M:n riskiperusteinen hankintamalli että Patagonian kiertotaloutta hyödyntävä strategia osoittavat, että kestävät hankinnat voivat tuottaa yrityksille taloudellisia sekä yhteiskunnallisesti sosiaalisia ja ympäristöllisiä hyötyjä. Samalla yritykset kuitenkin kohtaavat haasteita muun muassa globaalien toimitusketjujen monimutkaisuudessa sekä sen läpinäkyvyyden varmistamisessa, kestävien materiaalien korkeampien kustannusten kanssa sekä direktiivien noudattamisen sekä viherpesun osalta. Tutkielma tunnistaa myös selviä rajoitteita, kuten yritysten vastuullisuusohjelmien vaihtelevuuden sekä standardoitujen vertailuindikaattorien puutteen, mikä hankaloittaa kestävyyden arviointia ja vastuullisuusraportoinnin tulkintaa. Jatkotutkimusaiheiksi ehdotetaan kestävien hankintojen taloudellisten vaikutusten syvällisempää tarkastelua sekä EU:n mahdollisten toimien tutkimista vastauksena nopeasti markkinoille nousseille kiinalaisille pikamuotiyrityksille, kuten Sheinille ja Temulle.
Keywords: fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; fi=Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Industrial Management and Information Systems|