Collaboration with Robots : Roles of American Employees in an Automated Work Environment - Ojajärvi, Laura (My University, 2025)
Industrial developments are reshaping work environments, raising questions about the role of humans alongside technology. This change creates a need to examine human-robot interaction. A research gap has been identified in human-robot interaction research, which this study aimed to address by examining the roles adopted by employees in human-robot interaction. The objective was to identify the human roles and the factors that influence the formation of roles in human-robot interaction among the United States residents. The research questions were (i) What roles do American employees assume in human-robot interaction in an automated work environment? And (ii) What employee-related factors influence employees’ roles? The data of the study consisted of two parts, secondary and primary data. The secondary data was textual data produced by 503 United States residents who wrote their thoughts about a fictional work situation with a robot. The primary data examined the actual experiences of 161 United States residents working with robots and their perceived and experienced roles as robot colleagues. Qualitative data were analyzed using inductive content analysis, and quantitative data were analyzed using descriptive statistical analysis. Five different roles were identified from the secondary data: Developer, Enthusiast, Neutral, Uncertain, and Opponent. The Developer is a future-oriented and progressive employee. The Enthusiast finds human-robot interaction meaningful and values humor and well-being at work. The Neutral has an objective attitude towards robots, without strong opinions or emotions. The Uncertain employee finds work with robots unpleasant and feels insecure without human colleagues. The Opponent has a critical attitude towards robots and values human input more than robots. In addition, four alternative roles were identified from the primary data: Manager, Operator, Supporter, and Passive. The Manager focuses on human resources and developing work. The Operator does practical work with robots and uses them to enhance their work. The Supporter enables the operation of robots by taking care of their maintenance and technical tasks. The Passive avoids robots or misuses them, neglecting their expertise. The results suggested that the employees' socioeconomic status, personality traits, attitudes, and experiences with robots can affect their role when working with robots. Recognizing different roles in human-robot interaction is important from a management perspective so that technology can be utilized to support human work following the Industry 5.0 philosophy.

Teollisuuden kehityssuunnat muokkaavat työympäristöjä nostaen esiin kysymyksiä ihmisen roolista teknologian rinnalla. Muutos luo tarpeen tarkastella ihmisen ja robottien välistä vuorovaikutusta, johon liittyvässä kirjallisuudessa on tunnistettu tutkimusaukko. Tämä tutkimus pyrki vastaamaan tutkimusaukkoon tutkimalla työntekijöiden rooleja ihmisen ja robotin välisessä vuorovaikutuksessa. Tutkimuksen tavoitteena oli tunnistaa yhdysvaltalaisten työntekijöiden omaksumia rooleja ja roolien muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä ihmisen ja robotin välisessä vuorovaikutuksessa. Tutkimuskysymykset olivat (i) Millaisia rooleja yhdysvaltalaiset työntekijät omaksuvat ihmisen ja robotin välisessä vuorovaikutuksessa automatisoiduissa työympäristöissä? Ja (ii) Mitkä työntekijään liittyvät tekijät vaikuttavat näiden roolien syntyyn? Tutkimuksen data koostui kahdesta osiosta, sekundääri- ja primääriaineistoista. Sekundääriaineisto koostui 503:n yhdysvaltalaisten työntekijöiden tuottamasta tekstistä, jossa he kirjoittivat ajatuksiaan kuvitteellisesta työtilanteesta robotin kanssa. Primääriaineisto tutki 161:tä yhdysvaltalaisen työntekijän todellista kokemusta robotin kanssa työskentelemisestä sekä heidän havaitsemiaan ja kokemiaan rooleja robotin työparina. Laadullinen data analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä ja määrällinen data kuvailevalla tilastoanalyysillä. Sekundääriaineistosta tunnistettiin viisi erilaista roolia: kehittäjä, innostuja, neutraali, epävarma ja vastustaja. Kehittäjä on tulevaisuusorientoitunut ja kehitysmyönteinen työntekijänä. Innostuja kokee ihmisen ja robotin välisen vuorovaikutuksen mielekkäänä ja hän arvostaa huumoria sekä työhyvinvointia. Neutraali suhtautuu robotteihin objektiivisesti, ilman voimakkaita mielipiteitä tai tunteita. Epävarma kokee työnsä epämiellyttäväksi robottien kanssa ja olonsa epävarmaksi ilman ihmiskollegoita. Vastustaja suhtautuu robotteihin kriittisesti ja arvostaa ihmisen työpanosta enemmän kuin robottien. Lisäksi primääridatasta tunnistettiin neljä vaihtoehtoista roolia työntekijöiden kokemuksien perusteella: johtaja, operaattori, mahdollistaja ja passiivi. Johtaja keskittyy ihmisten johtamiseen ja työn kehittämiseen. Operaattori tekee käytännön työtä robottien kanssa ja käyttää niitä oman työnsä tehostamiseen. Mahdollistaja mahdollistaa robottien toiminnan huolehtimalla niiden huoltoon ja tekniikkaan liittyvistä työtehtävistä. Passiivi välttelee robotteja tai hyödyntää niitä sopimattomasti laiminlyöden oman osaamisensa. Tulokset osoittivat, että työntekijän sosioekonominen asema, persoonallisuuden piirteet sekä asenteet ja kokemukset roboteista voivat vaikuttaa hänen omaksumaansa rooliin robotin kanssa työskennellessä. Erilaisten roolien tunnistaminen ihmisen ja robotin vuorovaikutuksessa on tärkeää johtamisen näkökulmasta, jotta teknologiaa pystytään hyödyntämään ihmisen työn tukena Teollisuus 5.0 -filosofian mukaisesti.
Keywords: automation; operators; human-machine systems; industry; robotics; roles (expected behaviour); vuorovaikutus; työelämä; robotiikka; työntekijät; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; Master's Programme in Industrial Management