Kryptovarojen verotus sijoitustoiminnassa : Vertailu luonnollisen henkilön ja osakeyhtiön välillä - Puputti, Kimmo (My University, 2026)
Kryptovarat ovat olleet tavallisen sijoittajan sijoitusportfolioissa vasta lyhyen ajan verrattuna perinteisempiin sijoitustuotteisiin. Kuitenkin suosio kryptovaroja kohtaan sijoitustuotteena on kasvanut, ja enenevissä määrin sijoittajat laittavat pääomiaan kiinni kryptovaroihin. Tutkielman tarkoitus on ollut selvittää, kuinka kryptovarojen verotus eroaa luonnollisen henkilön ja osakeyhtiön välillä. Nämä erot syntyvät siitä, että luonnollista henkilöä verotetaan lähtökohtaisesti tuloverolain mukaan, ja osakeyhtiötä elinkeinotulon verottamisesta annetun lain mukaan. Tarkasteluun on otettu etenkin kryptovarojen osto- ja myyntitoiminnan verotus, sekä kryptovarojen louhinnan verotus. Tutkielmassa on käytetty sekä lainopillisen tutkimuksen, että oikeusvertailevan tutkimuksen menetelmiä toisiaan täydentäen. Tutkielman lainopillisessa analyysissä on hyödynnetty oikeuslähteinä, lakeja, Euroopan unionilta tulevaa sääntelyä, oikeuskäytäntöä, verotuskäytäntöä, oikeuskirjallisuutta, sekä muita sallittuja oikeuslähteitä, jotka joko taustoittavat aihealuetta, tai selvittävät verotuksellisesti relevantein osin kryptovarojen teknistä luonnetta. Tutkielman johtopäätöksissä käy ilmi, että kryptovarojen osto- ja myyntitoiminnan verotus, sekä kryptovarojen louhinnan verotus sisältävät verotuksellisia eroja riippuen siitä, harjoitetaanko toimintaa osakeyhtiön kautta, vaiko luonnollisena henkilönä. Tutkielman perustavanlaatuisena oletuksena on ollut, että luonnollinen henkilö verotetaan tuloverolain mukaan, ja osakeyhtiö elinkeinotulon verottamisesta annetun lain mukaan. Verotukselliset erot on havaittu olevan esimerkiksi hankintameno olettaman vähentämismahdollisuudessa, sillä osakeyhtiön verotuksessa on mahdollista vähentää ainoastaan todelliset hankintamenot. Merkittävänä erona osakeyhtiön ja luonnollisen henkilön verotuksessa voidaan havaita olevan osto- ja myyntitoiminnassa silloin, kun käydään kauppaa kryptojohdannaisilla. Verotuskäytännössä on katsottu, ettei luonnollinen henkilö voi miltään osin vähentää kryptovarajohdannaisesta aiheututta menetystä verotuksessaan, kun taas osakeyhtiöllä sanotun kaltainen menetys on vähennyskelpoinen. Louhinnan osalta erot tulevat kulujen vähennyskelpoisuudesta ja siitä, millä tasolla kulu tulee verotuksessa näyttää vähennyskelpoiseksi. Tutkielmassa on todettu, että luonnollisen henkilön ja osakeyhtiön verotuksessa on kryptovarojen osto- ja myyntitoiminnan, sekä louhinnan verotuksessa eroja oikeudellisen muodon suhteen. Siksi verovelvollisen on hyvä miettiä jo etukäteen ennen toiminnan aloittamista, mikä oikeudellinen muoto sopii parhaiten juuri hänen sijoitustoiminnalleen
Keywords: vero-oikeus; elinkeinoverotus; sijoitustoiminta; oikeusvertailu; tulovero; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|