Toiminnanohjausjärjestelmän käytön tehostaminen työjonojen ja kapasiteetin hallinnassa - Pakarinen, Ossi (My University, 2008)
Tämän pro gradu -tutkielma etsii keinoja toiminnanohjausjärjestelmän tehokkaampaan hyödyntämiseen työjonojen ja kapasiteetin hallinnassa. Tutkimus on osa laajempaa toiminnanohjausjärjestelmän kehitysprojektia, jossa tarkoituksena on tehostaa ja yhtenäistää toiminnanohjausjärjestelmän käyttöä. Tutkimus on luonteeltaan tapaustutkimus ja sen tutkimusympäristönä on Incap Oyj:n Vaasan yksikkö. Tutkimusongelma liittyy tuotannon ohjattavuuden tehostamiseen, tutkimusalue rajattiin kuormitusryhmien työjonojen ja kapasiteetin hallintaan. Toiminnanohjausjärjestelmän tehokkaammalla hyödyntämisellä voidaan vaikuttaa tuotannon resurssien tehokkaampaan ja tarkoituksenmukaisempaan käyttöön. Saavutettavalla ohjattavuuden ja seurattavuuden parantumisella tavoitellaan läpimenoaikojen lyhentymistä ja parempaa toimitusvarmuutta asiakkaille. Teoriaosan alussa esitellään toiminnanohjausjärjestelmän rakennetta sekä tuotannonohjauksen eri tasoja. Keskeisessä osassa on myös kapasiteetin hallintaan liittyvä teoria sekä valmistuksen läpimenoajan muodostuminen. Teoriaosan lopussa esitellään toimituskyvyn hallintaan liittyviä tekijöitä. Empiirisessä osassa luotiin yrityksessä käyttöön otettava toimintapa, joka mahdollistaa työjonojen ja kapasiteetin tehokkaamman hallinnan. Tutkimuksen empiirisen osan edetessä käsitys järjestelmän mahdollisuuksista kapasiteetin hallinnassa selkeytyi ja lisäksi tutkimus selvensi toisen, avustavan järjestelmän mahdollisen käyttöönoton tuomaa lisäarvoa.
Keywords: kapasiteetin hallinta; toiminnanohjausjärjestelmä; tuotannonohjaus; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|