Osakehinnat ja inflaatio - Fisher-efektin testaus Suomen osakemarkkinoilla - Koskinen, Heikki (My University, 2003)
Osakemarkkinatuottojen ja inflaation välistä relaatiota on käsitelty laajasti taloudellisessa kirjallisuudessa. Empiiriset tutkimukset ovat kuitenkin rajoittuneet lyhyen aikavälin eikä pitkän aikavälin tutkimuksia ole esitetty kovinkaan laajasti. Saadut tulokset ovatkin olleet ristiriitaisia. Tässä tutkimuksessa tarkastellaankin osakkeiden ja inflaation välistä relaatiota hintatasojen avulla, mikä mahdollistaa pitkän aikavälin tutkimuksen. Tutkielmassa selvitetään mahdollista yhteisintegroituvuutta osakehintojen ja yleisen hintatason välillä ajanjaksolla 1975/1 - 2002/6 sekä kahdella osaperiodilla, jotka kattavat ajanjaksot 1975/1 - 1989/12 ja 1990/1 - 2002/6. Toiseksi testataan tunnetun taloustieteellisen hypoteesin, Fisher-efektin, pätevyyttä Suomen osakemarkkinoilla. Kolmanneksi tarkastellaan ovatko osakkeet kyenneet tarjoamaan sijoittajille suojan inflaatiota vastaan vastaavina ajanjaksoina. Selitettävinä muuttujina olevia osakehintoja kuvataan tässä tutkimuksessa yleisindeksien ja kolmen toimialaindeksin avulla. Selittävänä muuttujana käytettävää inflaatiota kuvataan kuluttajahintaindeksillä. Saadut tulokset osoittavat oletuksen pitkän aikavälin riippuvuussuhteesta pääosin pätevän. Fisher-efektin havaittiin pätevän pääosin vain ensimmäisellä osaperiodilla, mutta muidenkin aikasarjojen osalta havaittu yhteisintegroituvuus näyttää tulosten valossa olevan positiivista, mikä implikoi osakkeiden tarjonneen suojan hintatason nousua vastaan näillä ajanjaksoilla.
Keywords: Fisher-efekti; osakkeet; inflaatio; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|