Ikääntyvän työntekijän johtaminen - Rintamäki, Katriina (My University, 2007)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää ikääntyvän työntekijän työssäjaksamista ikäjohtamisen näkökulmasta käsin. Toteutetaanko työyhteisöissä tänä päivänä ikäjohtamisen periaatteita siten, että ne edistävät ikääntyvän työntekijän edellytyksiä jatkaa työssään aina eläkeikään saakka. Tutkimusstrategiana on kvalitatiivinen tutkimus. Aineiston keruu tapahtui teemahaastatteluun perustuen. Pääteemoja kyselyssä olivat työ- ja elämänhallinta, työyhteisö, johtaminen sekä ikäjohtaminen. Tutkimuksen kohderyhmäksi valittiin mahdollisimman heterogeeninen työntekijäryhmä. Lopuksi päädyttiin haastattelemaan kahdeksaa henkilöä kvalitatiivisen aineiston keruussa käytetyn aineiston riittävyyteen viittaavaan saturaatiokäsitteeseen perustuen. Tutkimus osoitti, että työntekijät ovat kiinnostuneita ikäjohtamisen periaatteista. Käytännön johtamistyössä ikäjohtamista toteutetaan kuitenkin satunnaisesti. Aineiston pohjalta voidaan tehdä sentyyppisiä johtopäätöksiä silloin, kun ikäjohtamista toteutetaan satunnaisesti. Tämä ei sanottavasti edistä ikääntyvän työntekijän työssäjaksamista. Onnistunut ja tuloksekas ikäjohtamisen toteuttaminen vaatiikin tuekseen vahvaa strategista suunnittelua. Ensisijaisesti johtamisen perushallinta on oltava kunnossa. Vasta sen jälkeen voidaan siirtyä muille henkilöstöjohtamisen alueille. Ikäjohtamisen teorian hallitseminen auttaa myös onnistuneen ikäjohtamisen toteuttamisessa. Ikäjohtamisen strategiassa tulisikin määritellä, mitä ikäjohtaminen tarkoittaa työyhteisössä, mitä se merkitsee työntekijän kannalta ja kuinka johto ikäjohtamista toteuttaa. Ikäjohtamisen toteuttamisessa edesauttavat mm. keskusteleva ja avoin ilmapiiri sekä myönteinen suhtautuminen ikääntymiseen ja ikääntyviin työntekijöihin. Tutkimuksen valossa näyttäisi siltä, että yksittäisen työntekijän odotukset, käytännön toteuttaminen ja hyötynäkökulmat ovat työpaikoilla ristiriitaisia. Ikäjohtamisella tähdätään kaikkien työntekijöiden työhyvinvointiin. Tavoitteena olisikin, että jokainen työntekijä ikään katsomatta voi saavuttaa omat ja organisaation asettamat tavoitteet.
Keywords: ikäjohtaminen; ikääntyvä työntekijä; työkyky; ikäkäsitteet; hiljainen tieto; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|