Sisäisen tarkastuksen rooli organisaation riskienhallinnassa - Heinonen, Viola (My University, 2019)
Sisäisellä tarkastuksella on merkittävä rooli organisaation riippumattomana ja objektiivisena konsulttina sekä asiantuntijana. Sisäisen tarkastuksen rooli on muuttunut ajan myötä, ja riskienhallinta on yhä tärkeämpää jatkuvasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Sisäisellä tarkastuksella ja riskienhallinnalla on huomattu olevan merkittäviä positiivisia vaikutuksia yritykselle sekä sen menestykselle. Erityisesti riskiperustaisen sisäisen tarkastuksen tehtävänä on tuottaa organisaatioille yhä enemmän lisäarvoa. Riskiperustainen sisäinen tarkastus ei kuitenkaan sovi kaikille organisaatioille, koska sen implementointi vaatii paljon resursseja. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, mikä on sisäisen tarkastuksen rooli organisaation riskienhallinnassa. Roolia tarkastellaan sisäisen tarkastuksen riskiperustaisuuden näkökulmasta. Tutkitaan, onko organisaation viidellä eri tekijällä vaikutusta siihen, perustuuko sisäinen tarkastus organisaatiossa lähtökohtaisesti riskeihin ja siihen, mikä sisäisen tarkastuksen rooli organisaation riskienhallinnassa on. Nämä viisi organisaation tekijää ovat: koko, toimiala, toimintasektori, kansainvälisyys sekä listautuneisuus. Tutkielman teoriaosassa käsitellään sisäisen tarkastuksen ja riskienhallinnan perusperiaatteita, sekä aikaisempia tutkimustuloksia koskien näitä käsitteitä. Lisäksi tarkastellaan tarkemmin muun muassa sisäisen tarkastuksen ammattistandardeja, sekä niiden vaikutusta sisäisen tarkastuksen rooliin organisaation riskienhallinnassa. Tutkielman empiirinen osa perustuu Sisäiset tarkastajat ry:n kanssa yhteistyössä tehtyyn kyselytutkimukseen. Tuloksia analysoitiin kvantitatiivisesti ristiintaulukoimalla ja testattiin Khiin neliö –testillä. Tulosten mukaan organisaation kolme tekijää saavat tilastollista tukea. Nämä tekijät vaikuttavat hieman tai osittain sisäisen tarkastuksen rooliin riskienhallinnassa sekä sisäisen tarkastuksen riskiperustaisuuteen. Nämä tekijät ovat toimintasektori, kansainvälisyys sekä listautuneisuus. Organisaation koolla tai toimialalla ei puolestaan, tutkimuksen tulosten mukaan, ole vaikutusta sisäisen tarkastuksen rooliin tai riskiperustaisuuteen.
Keywords: sisäinen tarkastus; riskienhallinta; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|