Henkilöstö muutoksessa - Muutosjohtaminen Sastamalan kuntafuusiossa - Eino, Marika (My University, 2013)
Tutkimuksessani halusin selvittää, miten muutosjohtamisen kolme tunnettua vaihetta, suunnittelu-, toteutus-, ja seurantavaiheet näkyvät käytännön muutosprosessissa ja erityisesti sitä, kuinka henkilöstöä on muutosjohdettu. Teoriana käytin erilaisia tunnettuja muutosjohtamisen malleja ja otin myös esille kuntaorganisaation erityisyyttä. Tutkimuksen empiirisessä osassa käytin esimerkkitapauksena Sastamalan kuntafuusion muutosprosessia. Tutkimus on tehty teoreettisen viitekehykseen pohjautuvien teemahaastattelukysymysten pohjalta ja haastattelut on tehty luottamuksellisesti Sastamalan kaupungin hallinnon viranhaltijoille. Tutkimuksessani selvisi, että Sastamalan kuntaliitosprosessi on suunniteltu todella hyvin ja henkilöstö on aluksi päässyt vaikuttamaan muutokseen hyvin. Myös tiedotus on onnistunut muutosprosessissa erittäin hyvin. Muutoksen toteutusvaiheen jälkeen muutoksen seuranta on kuitenkin unohdettu melkein kokonaan uusien muutoskiireiden lomassa. Henkilöstö kokee myös väsymystä jatkuvaan muutokseen. Henkilöstö voisi vaikuttaa muutoksen onnistumiseen ja oman työnsä kehittämiseen vielä muutosprosessin seurantavaiheessa, mikä tulee mielestäni muistaa myös tulevia muutoksia suunniteltaessa. Henkilöstö voi antaa palautetta ja kehittää omaan työhönsä liittyviä käytänteitä ja välineitä usein johtoakin tehokkaammin. Henkilöstön panosta muutoksen eri vaiheissa ei tule unohtaa.
Keywords: johtaminen; muutosjohtaminen; kuntaliitos; kuntafuusio; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management |