Pohjalaista energiaa, Länsi-Suomen energiateknologiaklusterin tarkastelua - Isotalo, Anni (My University, 2010)
Länsi-Suomen energiateknologiaklusteri on vertaansa vailla oleva kotimainen menestyjä, jonka tarina on mielenkiintoinen ja monivaiheinen. Klusterin toiminnalla on positiivisia vaikutuksia laajalle vaikutusalueelle. Tutkimuksessa perehdytään klusteriin peilaten sitä aikaisempiin klusteriteorioihin. Tutkimus on tehty yhteistyössä paikallisen teknologiakeskus Oy Merinova Ab:n kanssa, mikä on osaltaan vaikuttanut empiirisen osion toteutukseen. Tutkimus on luonteeltaan kvantitatiivinen kyselytutkimus, joka toteutettiin sähköisen e-lomakkeen avulla. Aineisto kerättiin energiateknologian sekä siihen läheisesti liittyvien toimialojen yrityksiltä, joiden kotipaikka on Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueelta valituissa kahdessakymmenessäneljässä kunnassa. Sähköisen lomakkeen vuoksi yrityksistä on huomioitu vain sellaiset, joiden sähköpostitiedot oli saatavilla. Tämä on vaikuttanut otannan edustavuuteen. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää Länsi-Suomen energiateknologiaklusterin keskeisiä piirteitä Michael E. Porterin klusteriteoriassa esiintyvien klusterin keskeisten elementtien kautta. Tutkimusongelmat kiteytyvät kolmen teeman alle. Työssä tarkastellaan millaista yhteistyötä klusterin toimijat keskenään tekevät, miten osaamista kehitetään klusterin sisällä sekä miten alueellinen kilpailu vaikuttaa liiketoimintaan. Kyselyn vastausprosentiksi tuli 11, ja vastaajina oli 114 yritystä, pääosin konsultointi- ja palvelutoiminnan sekä metalliteollisuuden ja siihen liittyvän korjaus-, huolto- ja asennustoiminnan toimialoilta. Tuloksista selvisi yritysten keskinäisen verkostoitumisen olevan yleistä. Havaittu yhteistyö keskittyi yhteisten toimintojen ja käytäntöjen luomiseen muiden yritysten kanssa. Ammatissa vaadittu erityisosaaminen kehittyi parhaiten työssä oppimalla sekä oman tutkimus- ja kehitystyön kautta. Uusin tieto toimittajille kulkeutui parhaiten omilta asiakkailta ja yhteistyöyrityksiltä. Kilpailua esiintyi pääosin tutkimusalueen sisällä eli Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella. Alle puolet vastaajista mielsi alueellisen kilpailun edistävän liiketoimintaa. Empiirisen osion pohjalta on mahdollista päätellä Länsi-Suomen energiateknologiaklusterille ominaisten, positiivisten piirteiden perustuvan pitkäaikaisiin yhteistyösuhteisiin, yhteistyön kautta saavutettuihin uusiin markkinoihin ja asiakassuhteisiin, osaamisen kehittymiseen, nopeaan tiedonkulkuun sekä palvelujen saatavuuteen. Vaasa ympäristökuntineen tarjoaa hyvät puitteet jatkuvalle kehitykselle, ja yhdeksi vahvuudeksi lukeutuu alueen laaja korkeakouluverkosto. Osaaminen seudulla on siis vahvaa. Ydinyritykset vaikuttavat juurtuneen seudulle vankasti, ja tästä voi päätellä tulevaisuudenkin olevan turvatulla pohjalla. Klusteri myös vahvistuu entisestään, kun kasautuvan kasvun myötä syntyy uusia energiateknologia-alan ja siihen läheisesti liittyvien toimialojen yrityksiä.
Keywords: klusteri; energiateknologia; verkostoituminen; agglomeraatio; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|