Valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuurin soveltaminen Seinäjoen ammattikorkeakoulussa - Syynimaa, Nestori (My University, 2009)
Työssä tutkitaan Valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuurin soveltamista Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Ensimmäisenä osatavoitteena on selvittää Valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuurin soveltuminen Seinäjoen ammattikorkeakoululle. Toisena osatavoitteena on kartoittaa mahdollisia kokonaisarkkitehtuurityöhön liittyviä haasteita tietohallintojohdon näkökulmasta. Tutkimus on toteutettu tapaustutkimuksena, jossa tutkija toimii osallistuvana havainnoijana. Käytännön tutkimus on toteutettu arkkitehtuurikoulussa, jossa Seinäjoen ammattikorkeakoululle muodostetaan kokonaisarkkitehtuuria tietohallinnon pääsuunnittelijoiden kanssa. Arkkitehtuurikoulu on jakaantunut kokonaisarkkitehtuurin näkökulmia käsitteleviin työpajoihin. Kokonaisarkkitehtuurin soveltuvuutta on tutkittu vertaamalla sitä kokonaisarkkitehtuurin yleistä laatua mittaavaan kriteeristöön Seinäjoen ammattikorkeakoulun näkökulmasta. Haasteita on etsitty työpajoissa esitettyjen kysymysten sekä tutkijan havaintojen ja muistiinpanojen avulla. Tutkimus osoittaa, että Valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuuri soveltuu Seinäjoen ammattikorkeakoululle. Tietohallintojohdon näkökulmasta kokonaisarkkitehtuurityössä on kuitenkin haasteita. Suurimmaksi haasteeksi nousee tietohallintohenkilöstön työnkuvan selkeytys: henkilöstö ei koe kokonaisarkkitehtuurityötä osaksi omaa työnkuvaansa.
Keywords: Arkkitehtuuri; tietohallinto; korkeakoulut; tietovirrat; laatutyö; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|