Työtyytyväisyyden vaikutus yrityksen markkina-arvoon - Liimatainen, Tapio (My University, 2007)
Tutkielman lähtökohtana oli tutkia työtyytyväisyyttä immateriaalisena mitta-rina ja sen vaikutusta yrityksen markkina-arvoon. Samalla haettiin lisätodisteita malleille, joilla tällainen yhteys on löytynyt. Tutkimuksessa haluttiin selvittää, onko yrityksillä, joilla on korkeampi arvostus työpaikkana, myös korkeampi markkina-arvo verrattuna yrityksiin, joilla on alempi arvostus työpaikkana. Teoriassa tarkastellaan työtyytyväisyyttä ja sen vaikutusta yksilön suoritusky-kyyn ja tätä kautta myös yrityksen suorituskykyyn. Työntekijä voidaan nähdä osana yrityksen immateriaalista pääomaa. Jos yrityksen suorituskyky suhtees-sa markkinoiden odotuksiin muuttuu ja taustalla on muutos henkilöstön työ-tyytyväisyydessä, tulisi sen näkyä myös markkina-arvossa. Työtyytyväisyyden ja markkina-arvon välistä yhteyttä tutkittiin lineaarisella regressioanalyysilla. Aineistona käytettiin tilinpäätöstietoja pörssiyrityksistä, jotka ovat ottaneet osaa Suomen parhaat työpaikat -listaukseen. Listattujen yritysten henkilöstöllä ole-tettiin olevan parempi työtyytyväisyys kuin listan ulkopuolisilla yrityksillä. Tutkimustulokset eivät tukeneet väitettä, että listalla olevien yritysten markki-na-arvo poikkeaisi listan ulkopuolisten yritysten markkina-arvosta. Tulos poik-kesi aiemmin Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen tuloksesta. Yhtenä syynä poikkeamaan oli liian pieni aineisto.
Keywords: Työtyytyväisyys; suorituskyky; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|