Yrityksen toiminnan uudelleensuuntaus - Mäki, Minna (My University, 2017)
Tutkielmassa on tarkasteltu toiminnan uudelleensuuntausstrategioita taloudelliseen kriisiin ajautuneissa yrityksissä. Tutkittavien yritysten toiminnan uudelleensuuntauksen onnistumista on pyritty selittämään kannattavuuden, vakavaraisuuden, iän, koon ja vastuuhenkilömuutosten perusteella. Tutkittavien yritysten tarkastelujakso on yhteensä viisi vuotta kattaen vuoden, jolloin yritys on ajautunut taloudelliseen kriisiin, sekä sitä seuraavat neljä vuotta. Tutkielman aineisto koostuu suomalaisista yrityksistä, jotka ovat saaneet ensimmäisen rekisteröidyn maksuhäiriömerkintänsä vuoden 2005 aikana, ja joiden maksukyvyn heikentyminen on varmistettu quick ratio -tunnusluvun avulla. Aineisto perustuu Suomen Asiakastieto Oy:ltä saatuihin tilinpäätöstietoihin sekä rekisteröityihin vastuuhenkilömuutostietoihin. Tutkielman teoriaosa pohjautuu aikaisempiin tutkimuksiin sekä kirjallisuuteen, joiden perusteella on muodostettu tutkielmassa testattavat hypoteesit. Hypo- teesien testaaminen on toteutettu logistisella regressioanalyysillä, joka on suoritettu erikseen kultakin seurattavalta vuodelta. Tutkielman tulokset osoittavat, että vakavaraisuuden, iän ja koon sekä toiminnan uudelleensuuntauksen onnistumisen todennäköisyyden välillä ei saavutettu tilastollista merkitsevyyttä. Kannattavuus ja vastuuhenkilömuutokset saavuttivat tilastollisen merkit- sevyyden vuosi maksuhäiriömerkinnän rekisteröinnin jälkeen. Logistisen regressiomallin ennustuskyky oli heikko jokaiselta seurattavalta vuodelta.
Keywords: Toiminnan uudelleensuuntaus; maksukyvyttömyys; taloudellinen kriisi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|