Mikro- ja pienluottotoiminnan kehitys - Alueellinen vertailu - Peltonen, Erkka (My University, 2014)
Kiinnostus mikro- ja pienluottotoimintaa kohtaan on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti. Niin kaupalliset pankit, yksittäiset kansalaiset kuin valtiotkin ovat panostaneet entistä enemmän mikro- ja pienyrittäjien luottomarkkinoiden monipuoliseen kehittämiseen, vaikka uusien luottotapojen merkityksestä kiistellään edelleen. Myös luottotoiminnan luottolainsäädännön kehitykseen on panostettu entistä enemmän ympäri maailmaa. Tämän tutkielman tavoitteena on vertailla luottotoimintaa alueellisesti ja löytää tehokkaita keinoja luotonantajan ja lainaajan välisen informaatiovajeen vähentämiseksi sekä uusia luottoinnovaatioita että luottolainsäädäntöä hyödyntäen. Tutkielmassa luottotoiminnan rakenteita vertaillaan sekä uusien mikro- ja pienluottoinstrumenttien että lainsäädännön toimivuuden kannalta pyrkien löytämään tehokkaimmin pienluottotoimintaa edistäneitä toimintamalleja. Tutkielman havaintojen mukaan uusien luottoinnovaatioiden tehokkuus on ollut suurinta alueilla, joiden rahoitusmarkkinat ovat kehittymättömiä ja luottolainsäädäntö verrattain heikko. Mikroluottoalalla tulisi kehittyvissä talouksissa jatkossa panostaa tarjonnan kehittämisen lisäksi säätelyn tehostamiseen. Vastaavasti kehittyneissä talouksissa uusia mikroluottotapoja voitaisiin hyödyntää entistä enemmän. Globaalisti luottomarkkinoilla pitäisi pyrkiä yhdistämään informaalien luottotoimijoiden keräämiä tietoja entistä tehokkaammin myös formaalien luottotoimijoiden tietokantoihin.
Keywords: Mikro- ja pienluotot; taloudellinen tehokkuus; pk-yritykset; luottomarkkinat; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|