The Effect of Leverage on Exit Valuation in Private Equity Buyouts - Vartiamäki, Niklas (My University, 2025)
This thesis investigates the relationship between leverage and exit values in private equity buyouts. The aim is to clarify whether higher leverage is always associated with higher exit values, whether other factors are involved, and if so, which ones. The thesis uses traditional capital structure theories to analyze leverage decisions. Still, these theories alone are not sufficient to explain all decisions made by private equity investors in buyouts and the related financing structures. Much of the prior literature indicates that leverage is largely determined by credit markets rather than by changes in company operations alone. In LBOs, deals are largely debt-financed, and leverage ratios tend to increase when cheap, readily available credit is abundant. For this reason, the thesis focuses on the impact of credit market conditions on private equity investors' debt decisions and exit outcomes. This study looks at earlier research on capital structures, value creation, and leverage in corporate acquisitions. Past studies have found that high leverage can increase exit values when credit markets are strong. On the other hand, high leverage also raises financial risk if credit becomes less available or uncertainty grows. Exit values are shaped by several factors, including refinancing risk, valuation cycles, and exit timing. Research shows that leverage alone does not determine exit value. Instead, its impact depends on the surrounding conditions. Credit market conditions, financing regulations, and other firm-specific factors, together with the level of debt, determine the final exit value of a leveraged buyout. Therefore, successful LBOs require, in addition to debt, favorable credit markets and the right timing.

Tässä tutkielmassa tarkastellaan velkaantumisen ja irtautumisarvon välistä suhdetta pääomasijoitteisissa yritysostoissa. Tutkielman tavoitteena on selvittää, liittyykö korkeampi velkaantuminen aina korkeampiin irtautumisarvoihin, vaikuttavatko ilmiöön myös muut tekijät ja jos vaikuttavat, mitkä tekijät ovat keskeisiä. Tutkielmassa hyödynnetään perinteisiä pääomarakenneteorioita velkaantumispäätösten analysoimiseksi. Nämä teoriat eivät kuitenkaan yksinään riitä selittämään kaikkia pääomasijoittajien tekemiä yritysostopäätöksiä ja niihin liittyviä rahoitusrakenteita. Aiempi kirjallisuus osoittaa pitkälti, että velkaantumisen taso määräytyy enemmän luottomarkkinoiden olosuhteiden kuin yksinomaan yritystoiminnan muutosten perusteella. Vivutetuissa yritysostoissa kaupat rahoitetaan pääosin velalla, ja velkaantumisasteet kasvavat erityisesti silloin, kun edullista ja helposti saatavilla olevaa luottoa on runsaasti. Tästä syystä tutkielma keskittyy luottomarkkinaolosuhteiden vaikutukseen pääomasijoittajien velkapäätöksiin ja irtautumistuloksiin. Tutkielmassa tarkastellaan aiempaa tutkimusta pääomarakenteista, arvonluonnista ja velkaantumisesta yritysostoissa. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että korkea velkaantuminen voi kasvattaa irtautumisarvoja vahvojen luottomarkkinoiden aikana. Toisaalta korkea velkaantuminen lisää rahoitusriskin tasoa, mikäli luoton saatavuus heikkenee tai taloudellinen epävarmuus kasvaa. Irtautumisarvoihin vaikuttavat useat tekijät, kuten jälleenrahoitusriski, arvostussyklit ja irtautumisen ajoitus. Tutkimus osoittaa, ettei velkaantuminen yksinään määritä irtautumisarvoa, vaan sen vaikutus riippuu vallitsevista olosuhteista. Luottomarkkinoiden tila, rahoitusta koskeva sääntely sekä yrityskohtaiset tekijät yhdessä velkaantumisen tason kanssa määrittävät vivutetun yritysoston lopullisen irtautumisarvon. Joten velan vaikutukset exit-arvoon johtuvat pikemin velan hallinnasta kuin sen määrästä. Lisäksi onnistuneet vivutetut yritysostot edellyttävät velan lisäksi suotuisia luottomarkkinaolosuhteita ja oikea-aikaista irtautumista.
Keywords: yrityskaupat; arvonluonti; oma pääoma; velkaantuminen; luottomarkkinat; sijoitusrahastot; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|