Johtajuus digitaalisen transformaation kontekstissa - Luukka, Henri (My University, 2024)
Digitaalinen transformaatio on ajankohtainen ilmiö, jossa tekoäly, prosessien automaatio sekä muut innovatiiviset teknologiat muodostavat uudenlaista toimintalogiikkaa organisaatioihin. Tämän seurauksena esiintyy myös mahdollisuus työn korvattavuudelle teknologian avulla sekä tarvetta sopeutua uudenlaisiin toimintamalleihin. Loppupäässä digitaalinen transformaatio on kuitenkin syvällinen muutos, jolla kyetään tuottamaan lisäarvoa organisaation eri sidosryhmille. Tällöin organisaation johtajuudelta vaaditaankin moniulotteista ymmärrystä sen suhteen, miten muutos vaikuttaa organisaation menestymiseen sekä sen henkilöstöön. Tutkimuksessa selvitettiin, että millainen johtajuus koetaan tärkeänä digitaalisen transformaation yhteydessä. Tarkoituksena oli kokonaisvaltaisen johtajuustoiminnan tarkastelu, kun organisaatioissa käsitellään digitaalista transformaatiota toiminnan kehittämiseksi. Tutkimuksen teoria pohjautuu digitaalisen transformaation ja siihen sidoksissa olevien tutkimusten kokonaisuuteen sekä Robert Housen polku-tavoiteteorian mukaisiin johtamistyyleihin yhdessä muun johtajuuden teorian kanssa. Tutkimus toteutettiin laadullisen tutkimussuuntauksen mukaisena fenomenologisena tutkimuksena, mikä mahdollisti esihenkilöroolissa toimivien kokemusmaailman tarkastelun liittyen digitaaliseen transformaatioon. Menetelmällä kyettiin onnistuneesti selvittämään tärkeäksi koetun johtajuuden toimintatapoja ja johtamistyylejä. Tutkimuksen aineisto kerättiin siten, että toteutettiin seitsemän teemahaastattelua esihenkilöroolissa toimivien kanssa. Tutkimus osoitti, että polku-tavoiteteoriaan perustuvan tukevan sekä osallistavan johtajuuden toimintamallit ovat oleellinen osa esihenkilötyötä digitaalisen transformaation yhteydessä. Tällaisella johtajuudella koetaan, että voidaan mahdollistaa organisaation menestyminen, kun huomioidaan myös organisaation liiketoiminnalliset tavoitteet. Tällöin digitaalisen transformaation vaikutukset organisaatioon ja sen henkilöstöön on tärkeä huomioida johtajuudessa hyvin kokonaisvaltaisesti. Tärkeäksi koetussa johtajuudessa koetaan myös, että organisaation tavoitteellinen toiminta on oleellista digitaalisen transformaation yhteydessä, sillä tällöin voidaan aidosti edistää merkityksellistä ja hyödyllistä muutosta. Kuitenkin myös tällöin korostuu henkilöstön positiivisen suhtautumisen merkitys ja sen vahvistaminen, sillä tämän nähdään olevan oleellinen tekijä sen suhteen, että organisaatioissa kyetään aidosti saavuttamaan digitaalisen transformaation mukainen onnistunut lopputulos.
Keywords: johtajuus; digitalisaatio; organisaatiomuutokset; henkilöstö; johtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|