Corporate governancen mekanismien vaikutus taloudellisen raportoinnin ja tilintarkastuksen laatuun - Mettälä, Krista (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia Corporate governancen mekanismien vaikutusta taloudellisen raportoinnin ja tilintarkastuksen laatuun. Tutkielmassa tutkittiin KHT-auktorisoinnin saaneiden tilintarkastajien käsityksiä siitä, onko Corporate governancen suositusten käyttöönotto heinäkuussa 2004 parantanut taloudellisen raportoinnin ja tilintarkastuksen laatua. Tutkielman painopiste oli kolmessa keskeisessä ja tilintarkastukseen läheisesti liittyvässä mekanismissa: tarkastusvaliokunnassa, sisäisessä valvonnassa ja tilintarkastajan kierrossa. Teoriaosuudessa käsitellään näiden kolmen mekanismin lisäksi myös muita Corporate governancen mekanismeja. Tutkimusaineisto kerättiin kyselytutkimuksella yhden Big 4- yhtiön KHT-tilintarkastajilta. Tutkimuksen ajankohta oli vuosi 2005. Tutkimusaineistoa analysoitiin binomitestin avulla. Suurimmassa osassa väittämistä KHT-tilintarkastajat olivat jonkin verran samaa mieltä siitä, että Corporate governancen mekanismit parantavat taloudellisen raportoinnin ja tilintarkastuksen laatua.
Keywords: corporate governance; taloudellinen raportointi; tilintarkastus; laatu; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|