Kohti terveysperusteista virvoitusjuomaveroa – katsaus uudistuneeseen virvoitusjuomaverolakiin - Määttä, Liisa (Edita Publishing, 2023)
Artikkelissa tarkastellaan uudistuneen virvoitusjuomaverolain pääsisältöjä. Uutuutena on esimerkiksi se, että lakia sovelletaan tullitariffin nimikkeen 2201 tuotteisiin, jos ne on pakattu vähittäismyyntipakkaukseen. Osa virvoitusjuomaverolakia koskevista uudistuksista on ollut ensi sijassa teknisiä, kuten lain 1.3 §:n päivitys tuotteista, joihin lakia ei sovelleta. Tärkeään asemaan artikkelin kannalta nousee erityisesti kaksi uudistettua virvoitusjuomaverolain pykälää: lain 2 §, jossa säädetään lain määritelmistä ja 3 §, jossa säädetään veron määrästä. Uudistuksesta huolimatta virvoitusjuomaveroa koskeva sääntely on monin osin säilynyt ennallaan, ja artikkelissa mainitaankin myös virvoitusjuomaverolain tärkeitä muuttumattomana pysyneitä lainkohtia.
Keywords: Valmisteverotus; Virvoitusjuomavero; verotus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|