Sähköiset terveyspalvelut ja tietojärjestelmät terveydenhuollon ammattilaisten roolien muutoksessa : Ammattilaisten keskinäinen arvostus ja auktoriteetti- ja valtasuhde - Lottonen, Taija (My University, 2021)
Sähköisten terveyspalveluiden ja tietojärjestelmien merkitys terveydenhuollossa kasvaa vuosittain. Sähköisyys terveydenhuollossa ei kuitenkaan viittaa vain teknologiseen muuutokseen, vaan myös työn kulttuuriseen ja sosiaaliseen puoleen, kuten terveydenhuollon ammattilaisten rooleihin, arvostukseen ja auktoriteetti- ja valtasuhteeseen. Sähköiset terveyspalvelut ja tietojärjestelmät toimivat ohjausvälineinä vallan ja arvostuksen siirtymisessä. Perinteisesti nähdään lääkärien hallitsevan terveydenhuoltoa, mutta sähköisyyden voidaan nähdä olevan yksi osatekijä, joka voi muuttaa tätä vallanjakoa. Vallan siirtyminen muille perustuukin yksilöiden tietoon, taitoon, kokemukseen ja kykyihin. Tämä tutkimus tarkastelee terveydenhuollon ammattilaisten välisiä roolimuutoksia ja arvostus ja auktoriteetti- ja valtasuhdetta terveydenhuollon sähköistymisessä. Tutkimus selvittää, miten sähköiset terveyspalvelut ja tietojärjestelmät muokkaavat terveydenhuollon ammattilaisten rooleja, ja miten roolimuutos vaikuttaa terveydenhuollon rooleihin liittyvään keskinäiseen arvostukseen ja auktoriteetti- ja valtasuhteisiin? Tutkimus toteutetaan teoriaohjaavana laadullisena tutkimuksena. Aineisto on kerätty teemahaastattelujen avulla. Haastatteluihin osallistui 6 lääkäriä ja 9 hoitotyötaustaista ammattilaista. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä, ja molemmat tutkimuskysymykset analysoitiin erikseen. Tutkimustuloksien analysoinnissa keskityttiin seuraaviin teemoihin roolien muutoksissa: Roolin muutosta ei ole tapahtunut, digiosaajan roolin korostuminen, työtehtävien lisääntyminen tai siirtyminen, järjestelmän käyttömahdollisuudet ja ympäristö ja ammattilaisten yhteistyö. Arvostuksen ja auktoriteetti- ja valtasuhteen analyysissä esille nousivat: Arvostukseen ja auktoriteetti- ja valtasuhteeseen ei ole tullut muutosta, digiosaaminen on lisännyt osaavan ammattilaisen arvostusta, vallan ja arvostuksen väheneminen, järjestelmän käyttöoikeudet ja ammattilaisten tasavertaisuus. Tämän pro gradu -tutkielman mukaan roolien muutokset ja arvostuksen ja auktoriteetti-ja valtasuhteen muutokset tapahtuvat henkilöstön näkökulmasta terveydenhuollon arjessa huomaamattomasti eikä muutoksia nähdä niin suurina. Merkittävänä tutkimuksessa nousi esille digiosaajan keskeinen rooli ja arvostus. Digiosaajalla nähdään olevan suuri merkitys työyhteisössä. Vaikka sähköisyys voikin luoda tehtävien jaossa epätasa-arvoa, kasvattavan osaamiseroja ja hankaloittavan toimintaa, niin sähköisyyden nähdään silti tasavertaistavan eri ammattiryhmiä terveydenhuollossa.
Keywords: terveyspalvelut; sähköiset palvelut; tietojärjestelmät; terveydenhuoltohenkilöstö; arvostus; auktoriteetti; valta; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|