Työhön perehdyttämisen merkitys julkishallinnossa : Näkökulmana työturvallisuus ja osaaminen - Höykinpuro, Liisi (My University, 2025)
Työhön perehdyttämisellä ja työturvallisuudella on suuri merkitys jokaisessa työpaikassa. Perehdyttämisen avulla työntekijälle muodostuu käsitys työtehtävistä, työympäristöstä, organisaation toimintatavoista sekä odotuksista, jotka häneen kohdistuvat. Hyvän perehdytyksen seurauksena työntekijä oppii suoriutumaan tehtävistään oikein ja turvallisesti, kokee itsensä osaksi yhteisöä sekä sitoutuu organisaatioon. Työturvallisuuteen liittyvän osaamisen avulla voidaan välttää riskien toteutumista työssä. Tutkimuksessa keskitytään perehdyttämiseen, työturvallisuuteen ja osaamiseen julkishallinnossa. Oikeusdogmaattisessa, eli lainopillisessa tutkimuksessa selvitetään millaista lainsäädäntöä perehdytykseen ja työturvallisuuteen liittyy, millaista osaamista julkishallinnon työntekijällä tulisi olla ja miten lainsäädännön tunteminen ja osaaminen voivat vaikuttaa virkavastuun toteutumiseen julkishallinnossa. Tutkimuksessa käytetään lainopin lisäksi yhteyshakuista lähestymistapaa, eli oikeuden- ja tieteenalat ylittävää tutkimusotetta. Perehdytykseen ja velvollisuuksiin liittyviä aiheita on havainnollistettu oikeustapausten avulla läpi tutkielman. Työnantajan perehdyttämisvelvollisuudesta säädetään työturvallisuuslaissa. Työturvallisuuslain säädökset on muodostettu turvallisuusjohtamisen näkökulmasta, mutta toteuttamisen käytännöt vaihtelevat organisaatioiden tarpeiden mukaan. Työturvallisuuteen liittyy useita työnantajia ja esihenkilöitä koskevia vastuita ja velvoitteita, joista heidän tulisi olla tietoisia. Näitä velvollisuuksia ja vastuita käsitellään tutkielman toisessa luvussa. Julkishallinnossa työhön liittyy myös virkavelvollisuudet ja virkavastuu. Tutkimuksen kolmannessa luvussa on pyritty huomioimaan osaamiseen ja työnantajien tarjoamaan koulutukseen liittyvä lainsäädäntö, keskeisimmät hallinnon yleislait ja muu virkatoimintaan vaikuttava lainsäädäntö, joiden perusteista ja periaatteista julkishallinnon työntekijöiden tulisi olla tietoisia, jotta he voivat suoriutua tehtävistään asianmukaisesti. Nämä olisi hyvä huomioida myös työhön perehdytettäessä. Neljännessä luvussa käsitellään yleisellä tasolla turvallisuusjohtamisen keinoja perehdytyksen ja työturvallisuuden toteuttamiseksi. Viidennessä luvussa on koottu yhteen tutkimuksen johtopäätökset. Tutkimuksen perusteella julkishallinnon työntekijää perehdyttäessä olisi tehtävänkuvaan ja työturvallisuuteen liittyvän opastuksen lisäksi tärkeää huomioida omaa työtehtävää ja julkishallintoa kokeva lainsäädäntö. Tähän ei velvoita mikään laki, ja lopulta jokainen julkishallinnon työntekijä on vastuussa oman toimintansa lainmukaisuudesta. Tutkimuksen perusteella perehdyttämisellä, työntekijän koulutustasolla ja asemalla voi kuitenkin olla vaikutuksia työssä tapahtuneista virheistä koituviin seurauksiin. Lisäksi voidaan todeta, että kokonaisvaltaisen turvallisuusjohtamisen avulla voidaan täyttää ja myös ylittää työturvallisuuslain vaatimat velvoitteet.
Keywords: työturvallisuus; perehdyttäminen; julkinen hallinto; osaaminen; virkavastuu; lainsäädäntö; työntekijät; työsuojelu; turvallisuus; organisaatiot; työhyvinvointi; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|