Is the management following the (M&A) crowd? : A study on merger waves in the European M&A market 2005-2022. - Latomäki, Matias; Latomäki, Matias (My University, 2024)
Previous research finds that mergers and acquisitions (M&As) generally do not create value for the acquiring companies, despite their continued popularity. Successful M&A value creation demands a strategic post-merger plan and careful consideration not to overpay. The data shows increased merger activity during higher stock-market levels, when M&A purchases are usually more expensive. This study explores whether M&As are made opportunistically when high stock market levels or low interest rate levels make them attractive. It examines the influence of stock market and interest rate levels on the occurrence of M&As in the European market from 2005 to 2022, using data from listed companies in Europe (including the UK). The research employs Ordinary Least Squares (OLS) regression to analyze merger waves. The Eurostoxx600 index is used to measure stock market levels, and the Euribor rate is used to gauge general interest rate levels. The results show a direct relationship between stock market performance and M&A volumes, indicating that higher stock prices encourage M&A activity. There is also a clear inverse relationship between implied volatility and M&A volumes. However, the relationship between interest. rate levels and M&As is found to be inconclusive. The models suggest that stock-market levels and market fear generally influence M&A volumes, while the average deal value of completed deals remains unaffected. The findings suggest that management may act opportunistically in the M&A market, prioritizing their benefits, which may lead to value-destroying transactions. This thesis enhances the existing knowledge by providing empirical evidence on how market conditions influence merger waves. The novelty of this paper lies in its long-term perspective on M&As. Previous studies often analyze M&As using a time series approach around the transaction date, which limits the time horizon. This paper adopts a longer timeframe to help explain why negative value M&As may occur and why M&As tend to happen in waves

Aiemmat tutkimukset osoittavat, että yritysostot ja -fuusiot (M&A) eivät yleensä luo arvoa ostaville yrityksille, huolimatta niiden suuresta suosiosta. Onnistunut arvonluonti yrityskaupalla vaatii strategisen suunnitelman ostetun yrityksen sulautumisen jälkeiselle ajanjaksolle ja tarkkaa harkintaa, ettei ostokohteesta makseta liikaa. Kuitenkin data osoittaa yrityskauppatoiminnan lisääntyvän korkeampien osakemarkkinatasojen aikana, jolloin M&A-ostot ovat yleensä kalliimpia. Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee, tehdäänkö M&A-toimenpiteitä opportunistisesti silloin, kun korkeat osakemarkkinatasot tai alhaiset korkotasot tekevät niistä houkuttelevia. Tutkielma tutkii osakemarkkina- ja korkotasojen vaikutusta M&A-toiminnan esiintymiseen Euroopan markkinoilla vuosina 2005–2022, käyttäen aineistona listattuja yrityksiä Euroopassa (mukaan lukien Yhdistynyt kuningaskunta). Tutkimus hyödyntää OLS-regressiota (Ordinary Least Squares) yrityskauppojen analysointiin. Eurostoxx600-indeksiä käytetään osakemarkkinatasojen mittarina ja Euribor-korkoa yleisen korkotason mittarina. Tulokset osoittavat suoran yhteyden osakemarkkinoiden suorituskyvyn ja M&A-volyymin välillä, mikä viittaa siihen, että korkeammat osakekurssit keskimäärin johtavat lisääntyneeseen rityskauppojen määrään. Lisäksi tämä paperi havaitsee selvän käänteinen suhteen implisiittisen volatiliteetin ja M&A-volyymin välillä. Tulokset korkotason ja yrityskauppojen määrän välisestä yhteydestä ovat epäselvät. Mallien tulokset viittaavat siihen, että osakemarkkinatasot ja markkinoiden pelko vaikuttavat yleisesti yrityskauppojen määrään, kun taas toteutuneiden kauppojen keskimääräinen arvoon indeksi- ja korkotasot eivät vaikuta. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että johto saattaa toimia opportunistisesti yrityskauppamarkkinoilla, asettaen omat etunsa etusijalle, mikä saattaa johtaa arvoa tuhoaviin transaktioihin. Tämä tutkielma laajentaa olemassa olevaa tietämystä tarjoamalla empiiristä näyttöä siitä, miten markkinaolosuhteet vaikuttavat yrityskauppojen määrään ja keskimääräisiin arvoihin. Tämän tutkielman omalaatuisuus on pitkäaikaisessa näkökulmassa yrityskauppatoimintaan. Aiemmat tutkimukset analysoivat usein yrityskauppoja aikavälillä, joka keskittyy pelkästään transaktioajankohdan ympärille. Tämä tutkimus ottaa pidemmän aikavälin näkökulman auttaakseen selittämään, miksi negatiivista arvoa tuottavia yrityskauppoja tapahtuu ja miksi yritykauppojen määrä esiintyy selkeinä markkina aaltoina.
Keywords: corporate acquisitions; mergers; finance; listed companies; behavioural economics; agency theory; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance