Pk-yritysten HR-toimintojen ulkoistaminen - Rytkönen, Maj-Britt (My University, 2008)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä pk-yritysten HR-toimintojen ulkoistamisesta ja pohtia ilmiön hyötyjä ja riskejä sekä verrata tuloksia samaan ilmiöön suurissa yrityksissä. Tutkielma on toteutettu case-tutkimuksena. Menetelmäksi valittiin konstruktiivinen tutkimus, jossa tutkittava aineisto kerättiin strukturoidulla kyselylomakkeella. Käytännön ongelmat pyritään ratkaisemaan konstruktiivisen tutkimuksen mukaisesti rakennetulla mallilla huolimatta suppeasta tutkimusaineistosta. Tutkimuksen mukaan pk-yritykset ulkoistavat HR-toimintojaan niukasti. Yleisimmät ulkoistetut toiminnot ovat palkanlaskenta ja työterveys. Kun verrataan pk-yrityksiä suuryrityksiin, niin voi todeta, että suuret yritykset ulkoistavat usein samoja toimintoja, mutta prosessi kulkee usein oman henkilöstöpalveluyksikön kautta, ennen kuin ne siirretään ulkoiselle toimittajalle. Pk-yrityksissä yleisin syy ulkoistamiseen on kumppanin toimialatuntemus ja erityisosaaminen sekä resurssien saatavuuden turvaaminen. Laadukkaita palveluja arvostettiin seuraavaksi, vaikka yleisesti on sellainen käsitys, että kustannussäästöt ovat suurin syy ulkoistamispäätöksen tekemiseen.
Keywords: ulkoistaminen; HR-toiminnot; pk-yritykset; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|