Startup-yrityksen innovaatioverkoston merkitys innovaatioprosessissa - Karlsson, Pauliina (My University, 2021)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee innovaatioverkoston merkitystä innovaatioprosessissa startupin näkökulmasta. Tutkielma jakautuu kolmeen keskeiseen innovaatiotoiminnan osa-alueeseen. Näitä ovat innovaatioverkostot, itse innovaatioprosessi ja siinä lopputuotteena tuotetut innovaatiot. Teoreettisessa viitekehyksessä määritelty tutkimuksen keskeinen teema on innovaatioverkoston merkityksen selvittäminen innovaatioprosessissa. Startupin inovaatioverkoston tärkeimmät tekijät innovaatioprosessissa ovat verkoston ydinkyvykkyyksien kokonaisvaltainen hyödyntäminen ja arvon tuottaminen asiakkaalle vastaamalla todelliseen tarpeeseen. Tutkimuksen tarkoituksena on luoda syvempi ymmärrys startup-yrityksen innovaatiotoiminnan prosessiin, jota tarkastellaan menestyneiden kotimaisten startupien näkökulmasta. Innovaatioverkostoissa luodaan arvoketjuja ja yhteistoiminnassa eri toimijoiden kanssa tuotetaan erikoistuneita arvopohjaisia toimintoja. Näiden prosessien lopputuotteena syntyy eri innovaatioita, joista ajankohtaisimmat ovat ekologiset, digitaaliset, teknologiset ja syväluotaavat innovaatiot. Innovaatioprosessin keskiössä on arvon tuottaminen asiakkaalle niin, että arvoa tuotetaan sekä yksilöidyillä ratkaisulla että kestävän kehityksen näkökulmasta. Startupien innovaatioprosessissa on useita Lean Startup-innovaatioprosessimalliin pohjautuvia toimintamalleja. Tuotetuista innovaatioista disruptiivisimmat muuttavat koko yhteiskuntaa ja heijastavat globaaleja ilmiöitä. Niiden vaikuttavuus ilmenee yksilön arkea ohjaavien valintojen kautta myös ideologisella tasolla. Erityisesti ekologiset innovaatiot vaikuttavat tällä tavoin. Tutkimuksen analyysi perustuu teoriaohjaavaan sisällönanalyysin menetelmiin. Analyysi on tehty artikkelitutkimuksena, jossa yli 50 startupin toiminnasta on tehty yhteenvetotaulukoita. Tarkemmin tutkimus keskittyy erityisesti neljän tunnetun startupin toiminnan kuvaukseen. Kehityspolut verkostojen taustalla on hyvä tunnistaa, jotta osataan hyödyntää oikeanlaisia kontakteja yhteistoimintaa rakennettaessa. Verkoston yhteistoiminnasta saadaan synergiahyötyjä, johon kilpailijat harvemmin pystyvät vastaamaan juuri innovaatioverkoston ydinkyvykkyyksien vuoksi. Startup-yritykset tuovat ketterillä toiminnoillaan esiin disruptiivista liiketoimintaa.Ne haastavat nopeudellaan ja toiminnan virtaviivaisuudella isoja yhtiöitä, mutta samalla pyrkivät laajaan yhteistyöhön innovaatioverkossa avoimien innovaatioiden toimintaprosessissa. Tulevaisuudessa yhä useampia toimijoita liittyy tähän verkostoon. Startupien innovaatioverkoston toiminnassa erityisesti rahoittajien roolilla on merkittävä vaikutus. Tulevaisuuden innovaatioverkostossa hyödynnetään yhä enemmän syväteknologisia innovaatioita, jotka tukevat tiedeyhteisöjen ja startupien välistä yhteistoimintaa. Suomen vientivaltti ja kilpailukyvyn ratkaisija tulevaisuudessa voi nousta esiin juuri syväluotaavasta innovaatiotoiminnasta.
Keywords: yritykset; innovaatiot; startup-yritykset; innovaatiotoiminta; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelma|en=Master´s Programme in Business Development|