SOX 404 -raportoinnin vaikutus tilintarkastuspalkkioon - Torkko, Riia (My University, 2008)
Sarbanes-Oxley -laki tuli voimaan Yhdysvalloissa vuonna 2002. Vuonna 2004 lain 404 pykälä sai lainvoiman ja sen perusteella SEC:n alaisissa pörsseissä listatut yrityk-set joutuvat antamaan raportin taloudelliseen raportointiin vaikuttavien sisäisten kont-rolliensa tehokkuudesta. Myös näiden yritysten tilintarkastajat joutuvat antamaan oman arvionsa näiden kontrollien tehokkuudesta. SOX -lain vaikutuksista on vielä verrattain vähän julkaistuja empiirisiä tutkimuksia. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, vaikuttaako SOX 404 -raportin sisältö yrityk-sen tilintarkastuspalkkion suuruuteen. Tilintarkastuspalkkioihin vaikuttavia tekijöitä on tutkittu vuosikymmeniä. Tutkielmassa valittiin aikaisempien tutkimusten perus-teella havaittuja tilintarkastuspalkkioiden suuruuteen vaikuttavia tekijöitä kontrolli-muuttujiksi. SOX 404 -raportoinnin muoto tuotiin uudempana muuttujana mukaan. Tutkimushypoteesit asetettiin aikaisempien tutkimusten pohjalta ja niiden testaami-seen käytettiin lineaarista regressioanalyysia. Aineisto tutkielman empiiriseen osaan kerättiin AuditAnalytics -tietokannasta sekä Thomson Worldscope -tietokannasta. Aineisto rajattiin siten, että aineistoon tuli mu-kaan yritykset, jotka antoivat vuodelta 2006 SOX 404 -raportin sisäisistä kontrolleis-taan. Aineistoon otettiin mukaan kahden toimialan yritykset. Aineiston jakaumia tar-kasteltiin ja valituille muuttujille tehtiin jakaumien perusteella joitakin muunnoksia. Muuttujien multikollineaarisuus testattiin Pearsonin korrelaatiokertoimien avulla. Tutkielmassa päädyttiin siihen, että SOX 404:n mukaan raportoitujen taloudelliseen raportointiin vaikuttavien sisäisten kontrollien olennaiset puutteet vaikuttavat tilintar-kastuspalkkion määrään. Tutkimushypoteeseista kaksi sai regressioanalyysissa vah-vistusta. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että SOX 404 -raportoinnin sisältö vaikuttaa tilintarkastuspalkkioon tilastollisesti erittäin merkitsevästi ja lisäksi raportoitujen kontrollipuutteiden lukumäärällä on tilintarkastuspalkkioon vaikutusta.
Keywords: sarbanes-oxley -laki; tilintarkastuspalkkio; sisäiset kontrollit; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|