Kestävyysraportointidirektiivi ja listaamattomat pk-yritykset - Andersson, Annabella Alexandra (My University, 2025)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella kestävyysraportointi- eli CSRD-direktiivin vaikutuksia listaamattomiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin sekä kartoittaa toimenpiteitä lakisääteiseen ja vapaaehtoiseen kestävyysraportointiin. CSRD:n vaikutuksia havainnoidaan listaamattomien pienten ja keskisuurten yritysten sidosryhmien kautta sekä taloudellisesta näkökulmasta. Taloudellisten haasteiden ja riskien lisäksi tarkastellaan hyötyjä ja mahdollisuuksia, joita vapaaehtoisella kestävyysraportoinnilla ja vastuullisuustyöllä listaamaton pieni tai keskisuuri yritys voi saavuttaa. Tutkielma on tehty kirjallisuuskatsauksena ja aineistona on käytetty kestävyysraportointia sekä pienten ja keskisuurten yritysten vastuullisuustyötä käsittelevää kirjallisuutta ja vertaisarvioituja artikkeleita. Artikkeleissa käsitellään muun muassa pienten ja keskisuurten yritysten vapaaehtoista kestävyysraportointia sekä kestävyysraportointiin liittyvää lainsäädäntöä ja sen tuomia muutoksia EU:ssa toimiville yrityksille. CSRD on tullut voimaan vuonna 2023. Sen soveltamisalaan kuuluvat kaikki listatut yritykset mikroyrityksiä lukuun ottamatta, suuret yritykset sekä tietyt EU:n ulkopuoliset yritykset, jotka käyvät kauppaa EU:n alueella. Näiden yritysten tulee laatia lakisääteinen ja määrämuotoinen kestävyysraportti osana niiden toimintakertomusta. Listaamattomat pienet ja keskisuuret yritykset ovat CSRD:n soveltamisalan ulkopuolella, mutta direktiivin vaikutukset ulottuvat epäsuorasti myös niihin. CSRD velvoittaa raportointivelvolliset yritykset selvittämään kestävyystietoja niiden arvoketjuissa toimivilta yrityksiltä, jolloin tietopyyntöjä voi kohdistua myös listaamattomiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pienten ja keskisuurten yritysten haasteina kestävyysraportoinnissa on havaittu olevan muun muassa rajalliset resurssit ja osaamisen puute. Kestävyysraportoinnin epäonnistuessa riskinä saattavat olla epäedulliset lainaehdot pankeilta tai jopa liikesuhteen päättyminen tilaajien kanssa. Raportoinnin aiheuttamat korkeat kustannukset voivat myös muodostaa riskin pienen tai keskisuuren yrityksen liiketoimintaan. Toisaalta vastuullisuustyöllä ja vapaaehtoisella kestävyysraportoinnilla saavutettavia hyötyjä on havaittu olevan muun muassa toiminnan tehostaminen ja siitä seuraavat kustannussäästöt. Kilpailuedun saavuttaminen sekä uusi liiketoiminta voivat olla vastuullisuustyön ja kestävyysraportoinnin tuomia mahdollisuuksia pienille ja keskisuurille yrityksille.
Keywords: pienet ja keskisuuret yritykset; kestävyysraportointi; EU-direktiivit; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|