PALAUTE MIESVALTAISESSA ORGANISAATIOSSA - Koski, Harri (My University, 2007)
Tutkimuksessa tarkastellaan palautteen kokemista miesvaltaisessa organisaatiossa. Palaute gender-viitekehyksessä on vähän huomioitu teema, koska sukupuolikulttuuriin liittyvä tutkimus on vielä suhteellisen nuori tieteenhaara. Varsinkin miesten maailma on toistaiseksi esillä vain harvoissa tiedejulkaisuissa. Tämän tutkimuksen aihe ei siksi ole kovin yleisesti tunnetulla tieteen alueella ollen Pohjoismaissa ensimmäisiä lajissaan. Teoriaosuus käsittää laajakantoisen tarkastelun palautteesta, miesvaltaisesta organisaatiosta, sekä yhdistelee näitä viimeisessä vaiheessa. Ajatuksellisesti teorian tavoitteena on etsiä tekijöitä, joiden puitteissa yritetään löytää gender-taustaisia selityksiä miehelle annetun palautteen kokemiseen. Miesvaltaisista yhteisöistä tutkimukseen valittiin kaksi organisaatiota. Palokunta ja logistiikkayritys edustavat hyvin erilaisia kokemisen maailmoja, mutta myös vahvasti miesvaltaisia yhteisöjä. Kahden eri organisaation valinta tuo tutkimukseen hermeneuttista ulottuvuutta ja auttanee osaltaan seulomaan gender-taustaisia tutkimustuloksia muista syistä johtuvista. Tutkimuksen yhteydessä pyrittiin palautteen kokemisen lisäksi myös tarkastelemaan, miten palautetta pitäisi antaa miesvaltaisessa yhteisössä ja miten sitä käytännössä annetaan. Kvalitatiivisen tutkimuksen empiirisessä osassa käytiin organisaatioissa avoimia haastatteluja teemarungon pohjalta. Molemmissa tutkituissa organisaatioissa saatiin samansuuntaisia tuloksia. Palaute miesvaltaisessa yhteisössä koetaan usein negatiivisena, ohjaavana, asiapitoisena, liian vähäisenä määrältään ja toisinaan myös humoristisena. Palauteprosessin kokemisessa vaikuttavat monet tekijät, joista tärkeimmät ovat palautteen antajan ominaisuudet ja tyyli.
Keywords: palaute; miesvaltainen organisaatio; fenomenologia; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|