Toimialan, kasvun ja liikeriskin vaikutus pienyrityksen rahoitusrakenteeseen - Luukkonen, Miika (My University, 2004)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää toimialan, sekä kasvun ja liikeriskin vaikutusta pienten yritysten rahoitusrakenteeseen vuosina 1996-2000. Tutkimusongelma perustui rahoitusteorian keskeiseen kysymykseen optimaalisen rahoitusrakenteen olemassaolosta. Tutkielman teoriaosuudessa käytiin läpi yrityksen eri rahoitusmuodot ja keskeiset rahoitusteoriat. Tutkittava aineisto saatiin Vaasan Yliopiston Voitto+ -tilinpäätöstietokannasta. Aineisto käsitti 58 pientä yritystä neljältä eri päätoimialalta. Tutkimusmenetelminä käytettiin varianssianalyysia ja regressioanalyysia. Tutkimustulosten perusteella toimialalla ei havaittu olevan vaikutusta yrityksen rahoitusrakenteeseen. Tutkimus tuki näin ollen modernia rahoitusteoriaa. Kasvu ja liikeriski eivät myöskään olleet yrityksen omavaraisuutta selittäviä tekijöitä huolimatta pienten yritysten liikevaihdon ja omavaraisuusasteen selvästä kasvusta tutkittavalla ajanjaksolla.
Keywords: rahoitusrakenne; toimiala; riski; kasvu; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|