Veronkorotus tuloverotuksessa - Perander, Kati (My University, 2005)
Tutkimuksen kohteena on veronkorotus tuloverotuk-sen kannalta. Veronkorotus on veroviranomaisen määräämä seuraamus veron lisäksi, joka voi tulla kyseeseen, kun verovelvollinen on antanut vir-heellistä tietoa veroviranomaisille tai laimin-lyönyt ilmoittamisvelvollisuutensa. Veronkorotus on katsottu olevan sekä vero- että rikosoikeudes-sa rangaistuksen luonteinen maksuseuraamus. Ylei-sellä tasolla voidaan sanoa, että tuomitut sakko-rangaistukset ovat verorikoksiin ja muihin ta-lousrikoksiin verrattuna usein lievempiä kuin veronkorotusseuraamukset. Tutkielmassa selvitetään ne olennaisimmat asiat, jotka vaikuttavat veronkorotuksen määräämiseen. Veronkorotusta tarkastellaan verovelvollisen ja veroviranomaisen näkökulmasta. Verovelvollisen näkökulmasta selvitetään veronkorotuksen yhdenmu-kaisuutta. Veroviranomaisen näkökulmasta tutki-taan veronkorotuksen määräämisen vaikeutta. Ve-ronkorotuksen yhdenmukaisuutta tarkastellaan muun muassa henkilöverotuksen yhdenmukaisuustut-kimus 2000 ja yritysverotuksen yhdenmukaisuustut-kimus 2002 avulla. Tutkielmassa huomioidaan myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen vaikutus veron-korotukseen sekä veronkorotuksen määräämiseen kiinteästi liittyvien oikeusperiaatteiden kuten yhdenvertaisuusperiaatteen, suhteellisuusperiaat-teen ja ennustettavuuden merkitys. Veronkorotuk-sen edellytyksiä selvitetään verotusmenettely-lain 32 §:n ja korkeimman hallinto-oikeuden rat-kaisujen avulla. Lisäksi tutkielmassa käsitel-lään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen antamia ratkaisuja veronkorotustapauksista. Veronkorotuksella on merkittävä rooli siihen, et-tä verovelvollinen antaa veroilmoitukseensa oi-keat ja riittävät tiedot. Verovelvollisen näkö-kulmasta veronkorotus voi olla hyvin ankara vero-seuraamus. Tutkimustuloksista selviää, ettei ve-ronkorotusta voida pitää yhdenmukaisena. Verovi-ranomaisen tulee aina suhteuttaa veronkorotus ve-rovelvollisen laiminlyönnin tai rikkeen moitit-tavuuteen. Veronkorotussäännös ei täytä yksise-litteisen ja täsmällisen lain vaatimuksia, joten lain soveltaminen yksittäiseen veronkorotusta-paukseen ei ole viranomaisille helppoa. Veron-korotussäännös on yhdenmukaisuuden näkökulmasta vaikea, koska säännös antaa veroviranomaisille laajan harkintavallan veronkorotuksen määrän suhteen.
Keywords: veronkorotus; verotusmenettely; yhdenmukaisuus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|