Diskurssianalyysi valmentavan johtamisen merkityksestä henkilöstön työntekijäkokemukseen : Kuntien toimialajohtajien kokemuksia työntekijäkokemuksen kehittämisestä - Rantala, Loviisa (My University, 2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan kuntien toimialajohtajien kokemuksia valmentavan johtamisen roolin merkityksestä henkilöstön työntekijäkokemukselle. Tutkimus pyrkii selvittämään, millaisia kokemuksia kuntien toimialajohtajilla on valmentavan johtamisen roolin vaikutuksista henkilöstön työntekijäkokemukseen ja miten kuntien toimialajohtajat sanoittavat kokemuksiaan työntekijäkokemuksen kehittämisestä valmentavan johtamisen avulla. Tämä tutkimus muodostuu teoria- ja empiriaosuudesta. Tutkimuksen teoriaosuus rakentuu kirjallisuuskatsauksesta. Kirjallisuuskatsausta hyödynnetään tutkimuksen pääkäsitteiden määrittelyssä ja aiempien tutkimustulosten esittelyssä valmentavan johtamisen vaikutuksista työntekijäkokemukseen. Tutkimuksen empiriaosuus puolestaan kuvaa kuntien toimialajohtajien kokemuksia ja kokemuksille annettuja sanoituksia valmentavan johtamisen merkityksestä henkilöstön työntekijäkokemukselle. Empiriaosuudessa kuntien toimialajohtajien kokemuksia ja niille annettuja sanoituksia tutkitaan laadullisin tutkimusmenetelmin. Tutkimusaineisto kerätään haastattelemalla kymmentä kuntien toimialajohtajaa sivistyksen ja/tai koulutoimen palvelualueelta yksilöhaastatteluin. Haastattelut toteutetaan teemahaastatteluina. Lopuksi saadun haastatteluaineiston analyysissä hyödynnetään diskurssianalyysiä, jonka seurauksena syntyy neljä diskurssia vastaamaan tutkielman tutkimuskysymyksiin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, voidaanko toimialajohtajien kokemusten näkökulmasta valmentavalla johtamisella vaikuttaa työntekijäkokemukseen positiivisesti, negatiivisesti tai neutraalisti. Tutkielman teoriaosuudessa ja empiriaosuudessa saatujen tutkimustulosten perusteella valmentavalla johtamisella voidaan vaikuttaa henkilöstön työntekijäkokemukseen positiivisesti. Toimialajohtajat sanoittivat myös kokemuksiaan työntekijäkokemuksen kehittämisestä valmentavan johtamisen avulla myönteiseen sävyyn. Toisaalta tutkimustulosten perusteella kaikissa kunnissa ei vielä juurikaan puhuttu valmentavasta johtamistavasta tai siitä käytettiin arkikielessä eri termiä. Voitaneen siis todeta, ettei kuntasektori ole vielä täysin valmis uudelle johtamistavalle.
Keywords: valmentava johtaminen; kunnat; työhyvinvointi; kokemukset; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|