Sitoutuneisuus organisaatioon etupainotteisessa rekrytoinnissa: Danfoss Drives Oy:n harjoittelijoiden sitoutuneisuus - Raukola, Heidi (My University, 2025)
Proaktiivisessa rekrytoinnissa organisaatiot pyrkivät houkuttelemaan osaajia, jo ennen avoimen paikan tai tarpeen syntymistä. Etupainotteinen rekrytointi on opiskelijoihin keskittyvää proaktiivista rekrytointia, jossa houkuttelua tehdään opintojen aikana, toiveena työllistää opiskelijat heidän valmistuessa. Etupainotteisen rekrytoinnin keinoja on esimerkiksi kummiluokkatoiminta, yritysvierailut, oppilaitosvierailut, opinnäytetyöohjelmat sekä harjoittelut. Etupainotteisen rekrytoinnin onnistumisen kannalta on tärkeää saada sitoutettua opiskelijat organisaatioon opiskeluiden ajaksi. Organisaatioon sitoutuneen henkilöstön on havaittu kasvattavan organisaation suoritus- ja kilpailukykyä. Lisäksi sitouttavat toimet edistävät myös henkilöstön pysyvyyttä organisaatiossa eli varmistavat osaamisen myös tulevaisuudessa. Tämä tutkimus on tehty toimeksiantona kansainväliselle teknologiateollisuuteen keskittyvälle suuryritykselle. Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa tietoa kohdeorganisaatiolle sen harjoittelijoiden sitoutuneisuudesta organisaatioon. Harjoittelijoiden sitoutuneisuuden aste kertoo organisaatiolle heidän etupainotteisen rekrytointinsa mahdollisesta toimivuudesta, eli millä todennäköisyydellä valmistuttuaan opiskelijat haluavat jäädä työskentelemään yritykseen tai hakeutuvat sinne takaisin. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena, jossa aineisto on kerätty teemahaastatteluilla. Haastatteluiden kohteena on organisaatiossa tällä hetkellä työskentelevät harjoittelijat sekä heidän esihenkilönsä. Kerätty aineisto on analysoitu teoriaohjaavana sisällön analyysina. Tutkimus osoittaa harjoittelijoiden kokevan vahvaa sitoutumista kohdeyritykseen. Harjoittelijat haluavat jatkaa työskentelyä yrityksessä sekä he ovat motivoituneita tekemään parhaansa yrityksen hyödyksi. Tutkimuksen mukaan harjoittelijoiden organisaatioon sitoutumista vahvistaa mielenkiintoiset, vaihtelevat ja opiskeluita vastaavat työtehtävät, mahdollisuudet oppia ja kehittyä sekä avoin ja kannustava työilmapiiri. Sitoutumista sen sijaan heikentää epävarmuus tulevaisuudesta, organisaatiomuutokset, määräaikaiset työsopimukset ja niiden haastava jatkamisprosessi sekä työtehtävät jotka eivät vastaa opintoja. Tutkimus osoittaa, että harjoittelut palvelevat hyvin etupainotteisen rekrytoinnin tavoitteita, sillä ne ovat lisänneet opiskelijoiden kiinnostusta yritystä kohtaan mahdollisena työnantajana valmistumisen jälkeen sekä sitouttaneet harjoittelijoita. Tutkimuksen tulokset vahvistavat aikaisempia tutkimustuloksia. Harjoittelut ovat tehokas tapa houkutella osaajia organisaatioihin etupainotteisesti. Hyvin toteutettuna ne houkuttelemisen lisäksi sitouttavat tulevaisuuden osaamista. Tämä tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa siitä, mitkä seikat ovat tärkeitä harjoittelijoiden sitouttamisessa etupainotteisen rekrytoinnin tehostamiseksi.
Keywords: rekrytointi; sitoutuminen (toiminta); työharjoittelu; harjoittelijat; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|