Tavaran virhe kansainvälisessä toimituksessa - Koskinen, Johanna (My University, 2003)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitä tarkoitetaan irtaimen tavaran virheellä kansainvälisessä toimituksessa sekä kaupan osapuolten vastuu virheestä. Tavaran virheen määritelmää tarkastellaan pääasiassa Wienin yleissopimuksen valossa, mutta Suomen kauppalain ja Wienin yleissopimuksen erot ja yhtäläisyydet tulevat esiin. Keskeisimmät aiheeseen liittyvät säädökset ovat kansainvälinen kauppalaki, Suomen kauppalaki sekä oikeustoimilaki. Tutkielmassa tarkastellaan kyseisten lakien niitä pykäliä, jotka liittyvät tavaran virheeseen. Lisäksi käsitellään lojalitettivelvollisuuden sekä tiedonanto- ja selonottovelvollisuuden merkitystä elinkeinonharjoittajien välisissä sopimussuhteissa. Se, millaiseksi vastuu tavaran virheestä muodostuu, riippuu osapuolten välisestä sopimuksesta ja niistä tiedoista, joita sopijapuolet ovat antaneet kaupan kohteesta. Esimerkkinä on suomalaisen vientiyrityksen toimitukset australialaiselle ostajalle ja kauppasuhteessa esiintyvät ongelmat liittyen tavaran virheellisyyteen. Tutkielman lopussa tarkastellaan myös sopimusosapuolten oikeussuojakeinoja, elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sovittelua ja todistustaakan jakautumista. Kuluttajasuhteisiin liittyvät lait ja periaatteet on rajattu kokonaan tutkielman ulkopuolelle. Tutkielmassa käsitellään kauppalain mukaisesta tavaran virheestä sekä oikeustoimen oikeustoimilain mukaisesta pätemättömyydestä aiheutuvia seuraamuksia yleisluontoisesti viejän näkökulmasta. Tutkielma on pääosin kirjallisuustutkielma. Empiirinen osa koostuu esimerkkitapauksesta.
Keywords: Tavaran virhe; kansainvälinen kauppa; Wienin yleissopimus; YK:n kauppalaki; fi=Talousoikeus|en=Business Law|