The Future of Project Management Office PMO Transformation with AI Integration - Afilali, Redouane (My University, 2026)
ABSTRACT: The increased rate of adoption of artificial intelligence (AI) is fundamentally changing how or-ganisations plan, implement and manage work. With AI technologies - especially Generative AI and new autonomous agentic systems - integrated into industries, the Project Management Office (PMO) is at a crossroads. Once an administrative and governance centric function, histor-ically, the PMO today finds itself operating in a world where real time data streams, algorithmic decision-making, automated processes and increasing organisational complexity is the order of the day. Despite this transformation, the existing literature lacks the systematic assistance on how PMOs can transform to be relevant, effective and competitive in AI-driven organisations. This thesis fills that gap by discussing how PMOs should develop based on the use of AI on an enterprise-wide scale and suggesting a systematic change model that is based on empirical da-ta. The study is premised on mixed-methods research design, i.e. the quantitative descriptive analysis of the global datasets of AI and the qualitative thematic synthesis of the peer-reviewed literature and industry reports. They examined seven reputable data sets published by large organisations like McKinsey and Company, Stanford University, Human-Centred Artificial Intelli-gence (HAI) Institute, IBM and Ipsos in order to identify trends in the adoption of AI, industry maturity, functional readiness, public attitudes, and investment trends. These datasets give a complete picture of the AI landscape at a macro-level and form the empirical situation within which PMOs are operating now. A quantitative review of scholarly and practitioner materials will be used to support the quantitative analysis to explain organisational, human, and govern-ance implications of transformation of PMO. The findings reveal a fast intersect of conventional AI and Generative AI adoption, a high level of maturity of AI in different industries and organisa-tional functions, and an increasing dependence on AI-based decision support systems. The find-ings also indicate the development of self-governed AI Agents that are capable of conducting multi-step processes with little human intervention, which marks the advent of an agentic age in organisational processes. Together, these results indicate that PMOs can no longer comforta-bly rely on the outdated, people-oriented operating models without being at risk of becoming strategically irrelevant. Based on the empirical evidence, the thesis introduces the Seven-layer AI-enabled PMO Transformation Architecture, which is a conceptual tool to systematically and context-sensitive transform PMOs. The framework unites the organisational context, AI and data infrastructure, human capability development, AI-enabled processes, governance and eth-ics, PMO outcomes, and strategic organisational impact. The paper supports that AI is a poten-tially useful and promising venture in which PMOs may be more useful in terms of value but only when change is pursued actively and holistically. Those PMOs that do not evolve might become bottle necks in their organisation whereas PMOs that adopt AI and agentic practices can become the key drivers of competitiveness in a more AI-based global economy. ABSTRACT in FINNISH: Tekoälyn (AI) käyttöönoton nopea kiihtyminen muokkaa perustavanlaatuisesti tapaa, jolla organisaatiot suunnittelevat, toteuttavat ja ohjaavat työtä. Tekoälyteknologioiden – erityisesti generatiivisen tekoälyn sekä kehittyvien autonomisten agenttipohjaisten järjestelmien – juurtuessa yhä laajemmin eri toimialoille projektinhallintatoimisto (Project Management Office, PMO) on joutunut strategiseen murroskohtaan. Perinteisesti hallinnollisena ja ohjaukseen keskittyneenä toimintona toiminut PMO toimii nykyisin toimintaympäristöissä, joita luonnehtivat reaaliaikaiset tietovirrat, algoritminen päätöksenteko, automatisoidut työnkulut sekä kasvava organisatorinen monimutkaisuus. Tästä muutoksesta huolimatta olemassa oleva akateeminen kirjallisuus tarjoaa vain rajallista ohjeistusta siitä, miten PMO:t voivat systemaattisesti uudistua säilyttääkseen merkityksensä, tehokkuutensa ja kilpailukykynsä tekoälylähtöisissä organisaatioissa. Tämä pro gradu -tutkielma vastaa tunnistettuun tutkimusaukkoon tarkastelemalla, miten PMO:t voivat kehittyä vastauksena organisaation laajuiseen tekoälyn käyttöönottoon, sekä esittämällä empiiriseen näyttöön perustuvan rakenteellisen muutoskehyksen. Tutkimuksessa sovelletaan yhdistettyä tutkimusasetelmaa, jossa määrällinen kuvaileva analyysi globaaleista tekoälyaineistoista yhdistetään vertaisarvioidun kirjallisuuden ja toimialaraporttien laadulliseen temaattiseen synteesiin. Seitsemää johtavien instituutioiden – mukaan lukien McKinsey & Company, Stanfordin yliopiston Human Centered Artificial Intelligence (HAI) instituutti, IBM sekä Ipsos – julkaisemaa keskeistä aineistoa analysoitiin tekoälyn käyttöönoton, toimialakohtaisen kypsyyden, toiminnallisen valmiuden, yleisen mielipiteen sekä investointimallien kehityssuuntien tunnistamiseksi. Nämä aineistot tarjoavat kattavan makrotason näkymän tekoälykenttään ja määrittävät empiirisen kontekstin, jossa PMO:t tällä hetkellä toimivat. Määrällistä analyysia täydennetään laadullisella katsauksella akateemisiin ja ammatillisiin lähteisiin, joiden avulla tulkitaan PMO-muodonmuutokseen liittyviä organisatorisia, inhimillisiä ja hallinnollisia vaikutuksia. Tulokset osoittavat perinteisen tekoälyn ja generatiivisen tekoälyn käytön nopean lähentymisen, merkittävän vaihtelun tekoälykypsyydessä eri toimialojen ja organisatoristen toimintojen välillä sekä kasvavan riippuvuuden tekoälypohjaisista päätöksenteon tukijärjestelmistä. Lisäksi tulokset korostavat autonomisten tekoälyagenttien yleistymistä – järjestelmien, jotka kykenevät suorittamaan monivaiheisia työnkulkuja vähäisellä inhimillisellä ohjauksella – mikä viittaa agenttipohjaisen aikakauden (agentic era) syntyyn organisatorisessa toiminnassa. Yhdessä nämä havainnot osoittavat, että PMO:t eivät voi enää tukeutua perinteisiin, ihmiskeskeisiin toimintamalleihin ilman riskiä menettää strateginen merkityksensä. Empiirisiin havaintoihin nojaten tutkielmassa esitetään seitsemänkerroksinen tekoälyyn perustuva PMO-muutosarkkitehtuuri (Seven Layer AI Enabled PMO Transformation Architecture), joka toimii käsitteellisenä kehyksenä PMO:iden systemaattiselle ja kontekstisidonnaiselle uudistumiselle. Kehys yhdistää organisatorisen kontekstin, tekoäly- ja datainfrastruktuurin, inhimillisen osaamisen kehittämisen, tekoälyä hyödyntävät prosessit, hallinnan ja eettiset näkökulmat, PMO-toiminnan tulokset sekä strategisen organisatorisen vaikutuksen. Tutkimus päättelee, että tekoäly tarjoaa PMO:ille merkittävän ja konkreettisen mahdollisuuden vahvistaa strategista lisäarvoaan, mutta vain silloin, kun muutos toteutetaan ennakoivasti ja kokonaisvaltaisesti. PMO:t, jotka eivät kykene sopeutumaan, ovat vaarassa muodostua organisatorisiksi pullonkauloiksi, kun taas tekoälyä ja agenttipohjaisia kyvykkyyksiä omaksuvat PMO:t voivat asemoitua keskeisiksi kilpailukyvyn mahdollistajiksi yhä tekoälyvetoisemmassa globaalissa taloudessa.
Keywords: organisations (systems); project management; innovations; Strategic Project Management; Master’s Programme in Industrial Engineering and Management