Osallistumisen ja dialogin vaikutus strategiaprosessin onnistumiseen : Tarkastelun kohteena kunta- ja kaupunkistrategiat - Ojanen, Sini (My University, 2022)
Tämän tutkielman tarkoituksena on pohtia sitä, miten johdon ja henkilöstön välinen dialogi sekä henkilöstön osallistuminen vaikuttavat strategiaprosessin onnistumiseen. Erityisenä kiinnostuksen kohteena tutkielmassa on nimenomaan kunta- ja kaupunkistrategiat. Tutkielmassa esitellään kunta- ja kaupunkistrategioiden erityistä luonnetta, sekä strategiatyötä ja strategiaprosessia yleisesti. Strategian onnistuminen määritellään henkilöstön osallistumisen sekä henkilöstön ja johdon välisen dialogin kautta, joten tutkielmassa käydään kattavasti läpi vuorovaikutusta, dialogia sekä osallistumista ja osallistamista. Näiden tietojen pohjalta on luotu oma malli siitä, miten johdon ja henkilöstön välinen dialogi sekä henkilöstön osallistuminen vaikuttavat strategiaprosessin onnistumiseen. Vaikka tutkielman kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti kunta- ja kaupunkistrategiat, tämä tehty malli sopii mihin tahansa strategiaprosessiin. Tutkielman lopputuloksena todetaan, että sekä henkilöstön osallistuminen että johdon ja henkilöstön välinen dialogi vaikuttavat strategiaprosessin onnistumiseen. Sekä dialogi että osallistuminen täydentävät toisiaan, joten mikäli toinen niistä jää puuttumaan, kyseessä on joko osittain tai kokonaan epäonnistunut strategiaprosessi.
Keywords: johtaminen; strategiat; strategiatyö; osallistuminen; kunnat; dialogi; strateginen johtaminen; johtajuus; osallistaminen; vuorovaikutus; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|