Pitkän aikavälin contrarian-strategia Helsingin pörssissä 2000-luvulla - Lönn, Iivari (My University, 2013)
Tämä tutkimus perehtyy contrarian-strategian tuottavuuteen Helsingin pörssissä vuosina 2000–2011. Contrarian-strategian ideana on ostaa historialisesti heikosti menestyneitä osakkeita ja myydä lyhyeksi historiallisesti hyvin menestyneitä osakkeita. Tämä työ on jatkoa sarjalle tutkimuksia, jonka aloittivat De Bondt ja Thaler (1985) raportoiden sijoittajien taipumuksesta ylireagoida uuteen informaatioon markkinoilla ja siihen perustuvaan sijoitusstrategiaan, jonka avulla on mahdollista saavuttaa positiivisia tuottoja osakemarkkinoilla. Tutkimusta varten muodostettiin 16 portfoliota, joiden muodostamis- ja pitoperiodien pituudet vaihtelivat yhdestä neljään vuoteen. Tämän lisäksi jokaisen portfolion tuotot laskettiin kolmeen kertaan siten, että äärimmäisten häviäjä- ja voittajaosakkeiden määrä portfolioissa oli erikseen 5, 10 ja 15 kappaletta. Muodostetuille portfolioille laskettiin absoluuttiset ja markkinakorjatut tuotot. Lisäksi riskin ja tammikuuilmiön osuutta tuottoihin testattiin. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että contrarian-strategia toimii Helsingin pörssissä pitkällä aikavälillä, kun portfolion muodostamis- ja pitoperiodit ovat asetettu kahdesta neljän vuoden mittaisiksi. Tutkimuksen mukaan contrarian-portfolion tuottoihin vaikuttavat oleellisesti äärimmäisten häviäjä- ja voittajaosakkeiden lukumäärä; äärimmäisiä tuottoja saavuttaneiden osakkeiden lukumäärä portfoliossa korreloi negatiivisesti contrarian-strategian tuottojen kanssa. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin tuottojen epäsymmetrisyys eli strategian tuottojen lähteet painottuvat enemmän häviäjäosakkeisiin kuin voittajaosakkeisiin, koska häviäjäosakkeiden hinnat muuttuivat voittajaosakkeiden hintoihin verrattuna huomattavasti voimakkaammin. Riskin ja tammikuuilmiön osuutta contrarian-strategian tuottoihin ei pystytty tässä tutkimuksessa osoittamaan.
Keywords: Contrarian; Ylireagointi; Tehokkaat markkinat; Behavioristinen rahoitus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|