Varastoinnin ja varastonhallinnan optimointi ja kehittäminen pk-yrityksessä - Pekkarinen, Matias (My University, 2026)
Tutkimuksen tavoitteena oli optimoida ja kehittää kohdeyrityksen tuotantolaitoksen X varastointia ja varastonhallintaa ja niihin liittyviä prosesseja. Varastoinnin ja varastonhallinnan optimoinnin ja kehityksen tarpeena oli vastata kohdeyrityksen kasvavaan tuotannon kapasiteettiin uuden tuotantohallin valmistuessa. Tutkimusongelmana käsiteltiin varastoinnin ja varastonhallinnan kehityskohteiden tunnistamista ja relevanttien ratkaisujen löytämistä kehityskohteiden ongelmiin. Tuloksien lopputuloksen tavoitteena oli muodostaa optimoitu varastointimalli varastoinnin ja varastonhallinnan toimintaan. Tutkimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tutkimusmenetelminä käytettiin laadullista tapaustutkimusta ja kehitystutkimusta, joiden avulla tutkittiin kohdeyrityksen nykytilannetta ja keskityttiin löytämään ratkaisut nykytilassa havaittuihin kehityskohteisiin. Kehitystoimet toteutettiin JIT-tuotantofilosofian, Lean-johtamisfilosofian ja EOQ varastonhallintateorian luoman viitekehyksen mukaan. Tutkimuksen keskeisinä tuloksina olivat havainnot kohdeyrityksen materiaalinimikkeiden ongelmista ja vakiomateriaalinimikkeiden muodostaminen, optimaalisien eräkokojen ja varastotasojen määrittäminen vakiomateriaalinimikkeille, varastoinnin layout-mallin luominen ja varastopaikkojen vakioiminen ja viimeisenä varastoinnin kehittämistoimien määrittäminen ja kohdeyrityksen tulevaisuuden tarpeiden arvioiminen. Vakiomateriaalinimikkeiden osalta määritettiin kohdeyrityksen toiminnalle tarpeelliset vakiomateriaalinimikkeet ja muodostettiin käsittelymallit vakionimikkeille ja projektikohtaisille materiaalinimikkeille. Tämän jälkeen muodostettiin optimaaliset eräkoot ja varastotasot vakiomateriaalinimikkeille, jotta kohdeyrityksen varastointi ja varastonhallinta tehostuisi. Vakioiden eräkokojen ja varastotasojen perusteella muodostettiin kohdeyrityksen varastointimalli, jossa määritettiin layout-malli materiaalien sijoittelulle ja määritettiin varastoiden sisälogistiikan toiminta varastotasojen mukaan. Viimeisenä muodostetiin jatkuvan kehittämisen malli kohdeyrityksen varastoinnille ja varastonhallinnalle ja määritettiin tulevaisuuden varastoinnin ja varastonhallinnan tarpeita kohdeyrityksen liiketoimintastrategian mukaan. Tutkimuksen johtopäätöksenä havaittiin nykytilan määrittelyn ja kokonaisuuden tehokkuuden tutkimisen olevan olennaiset keinot havaita kehityskohteita pk-yritysten varastoinnissa ja varastonhallinnassa. Relevanttien ratkaisujen löytämisen osalta havaittiin teoreettisen viitekehyksen vahvan ymmärtämisen sekä varastoinnin ja varastonhallinnan osa-alueiden yhteisvaikutuksien ymmärtämisen olevan välttämättömiä. Teoreettinen viitekehys mahdollistaa kehityskohteiden analysoinnin ja olemassa olevien työkalujen käytön kehittämisessä. Varastoinnin ja varastonhallinnan kokonaisuuden ymmärtäminen havaittiin vaikuttuvan ongelmakohteiden kokonaisuuden vaikutuksen ymmärtämiseen ja mahdollisti usean prosessin kehittymisen yhden ongelman ratkaisemisella.
Keywords: varastointi; varastonvalvonta; materiaalitalous; tehdasteollisuus; tuotantolaitokset; toimitusketjut; materiaalivirrat; logistiikka; tavaran vastaanotto; yritykset; kehittäminen; optimointi; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; Master’s Programme in Industrial Engineering and Management