Tulevaisuuden työelämätaitojen vaikutus virtuaalifasilitointiin - Pylkkänen, Sinikka (My University, 2024)
Tämän päivän työelämä on yhä vahvemmin siirtynyt virtuaalisiin ympäristöihin, jossa voidaan toteuttaa monenlaisia työpajoja ja kehittämistilaisuuksia etäyhteyksin. Yhteisten tavoitteiden saavuttaminen vaatii vahvaa yhteistyötä, ideointia ja keskustelua. Virtuaalifasilitointi tarjoaa mahdollisuuden sujuvaan ja tehokkaaseen yhteiseen työskentelyyn ja ideointiin. Tulevaisuuden työelämässä korostuvat kriittinen ajattelu, luovuus ja innovatiiviset ratkaisut, yhteistyötaidot sekä digitaaliset taidot. Näiden taitojen kehittäminen on välttämätöntä jatkuvasti muuttuvassa työelämässä, sillä organisaatiot tarvitsevat innovatiivisia ratkaisuja, pysyäkseen kehityksessä mukana. Virtuaalifasilitointi nähdään tärkeänä keinona, joka tukee tulevaisuuden työelämän tarpeita. Tämän tutkimuksen tavoitteena on syventää ymmärrystä virtuaalifasilitoinnissa tarvittavista menetelmistä tulevaisuuden työelämätaitojen näkökulmasta sekä tarkastella, miten nämä taidot vaikuttavat fasilitaattoreiden kykyyn toteuttaa virtuaalifasilitointia. Lisäksi tutkimus pyrkii antamaan ymmärrystä siitä, miten virtuaalifasilitoinnin avulla voidaan tukea ja kehittää tulevaisuuden työelämän tarpeita. Tämä tutkimuksen toimeksiantajana on Suomen Fasilitaattorit ry, joka toimii fasilitointitaitojen- ja menetelmien edistämisessä Suomessa, tarjoamalla fasilitoinnista kiinnostuneille verkostoitumismahdollisuuksia, koulutuksia ja erilaisia tapahtumia. Tutkimuksen avulla pyritään tarjoamaan tietoa virtuaalifasilitoinnista, merkittävänä tulevaisuuden työelämätaitona, kaikille fasilitoinnista kiinnostuneille. Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, jossa haastateltavat olivat virtuaalifasilitointia tehneitä sekä fasilitoinnista kiinnostuneita henkilöitä. Tutkimusaineisto koostuu seitsemän haastateltavan näkemyksistä ja kokemuksista, siitä miten tulevaisuuden työelämätaidot näkyvät virtuaalifasilitoinnissa. Tutkimusaineiston keräämisessä käytettiin puolistrukturoitua haastattelua, joka pohjautui neljään teemaan tulevaisuuden työelämätaitojen mukaisesti eli digitaalisten taitojen ja kriittisen ajattelun teemoihin, luovuuden ja innovoinnin teemaan sekä yhteistyötaitojen teemaan. Tutkimustuloksista voidaan havaita näiden taitojen merkityksen korostuvan tulevaisuudessa, kun työelämä muuttuu yhä enemmän virtuaalisemmaksi ja globaalimmaksi ajasta ja paikasta riippumattomaksi. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että vaikka digitaaliset taidot ovat tärkeitä, virtuaalifasilitoinnin onnistumisen ytimessä, korostuvat fasilitaattorin vuorovaikutuksen, yhteisöllisyyden sekä avoimen ja luottamuksellisen ilmapiirin rakentamisen taidot. Nämä ovat keskeisiä tekijöitä tukemaan osallistujien kriittistä ajattelua, luovuutta, innovatiivisuutta sekä yhteistyötaitoja.
Keywords: fasilitointi; ongelmanratkaisu; luovuus; vuorovaikutus; työyhteisötaidot; digitaaliset taidot; kriittinen ajattelu; innovatiivisuus; työelämävalmiudet; työyhteisötaidot; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|