Organisaatiokulttuurin merkitys osana työhyvinvointia - Toivonen, Nelli (My University, 2026)
Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena oli selvittää, millainen vaikutussuhde organisaatiokulttuurilla ja työhyvinvoinnilla on tosiinsa etä- ja hybridityön kontekstissa. Tutkimusongelmaan vastattiin kahden tutkimuskysymyksen kautta: 1) Mitä organisaatiokulttuurilla tarkoitetaan ja 2) Millainen yhteys työhyvinvoinnilla ja organisaatiokulttuurilla on etä- ja hybridityön kontekstissa? Tutkielma on toteutettu kirjallisuus katsauksena, jonka teoreettinen viitekehys perustuu keskeisiin organisaatiokulttuurin teorioihin. Tutkielman keskeisten tulosten perustella organisaatiokulttuurilla ja työhyvinvoinnilla on merkittävä ja kaksisuuntainen yhteys. Organisaatiokulttuurin vaikutukset työhyvinvointiin näkyvät esimerkiksi arvojen, luottamuksen, autonomian sekä sosiaalisen tuen kautta. Nämä korostuvat erityisesti virtuaalisessa vuorovaikutuksessa etä- ja hybridityössä. Työhyvinvointi puolestaan näkyy organisaatiokulttuurissa esimerkiksi sitoutumisen ja työnimun lisääntymisenä sekä yhteisöllisyyden rakentumisena. Tutkielma osoittaakin, että hyvä ja eettinen organisaatiokulttuuri tukee työhyvinvointia sekä suoriutumista sekä yksilön että organisaationtasolla.
Keywords: organisaatiokulttuuri; työhyvinvointi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|