Osallistava pienryhmämalli organisaation kehittämisen työkaluna - Rintanen, Marika (My University, 2012)
Tutkimuksen tavoitteena oli kuvata, millaista on osallistava pienryhmätoiminta kohdeyrityksessä. Pienryhmätoiminnan tarkoituksena on lisätä työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia ja luoda keskusteleva ilmapiiri. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu kolmesta osa-alueesta, joita ovat työhyvinvointi, oppiva organisaatio ja johtaminen. Näistä jokaisesta olen valinnut teemoja, jotka tukevat pienryhmätoiminnan ajatusta. Tutkimukseni paradigmaksi olen valinnut sosiaalisen konstruktivismin. Tutkimus on kvalitatiivinen ja pohjautuu kahdentoista henkilön teemahaastatteluun, jotka tein kohdeyrityksessä touko-elokuussa 2011. Nykypäivän organisaatioissa jatkuvat muutokset ja kiire saattavat heikentää työhyvinvointia ja aiheuttaa stressiä. Työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien lisäämisellä on todettu olevan työhyvinvointia parantava vaikutus. Jatkuva parantaminen ja muutosten tehokas läpivienti edellyttävät nopeaa oppimista. Oppiminen on sosiaalinen tapahtuma, joten uusia toimintatapoja on helpompi omaksua keskustelemalla. Johtamisen kehittäminen vaatii jatkuvaa arviointia ja palautteen saamista. Pienryhmätoiminnan avulla on mahdollista kerätä kehitysideoita työntekijöiltä. Tutkimustulosten analysoinnin perusteella voisi todeta, että työntekijöillä on tarve tulla kuulluksi. Kohdeyrityksen työntekijät olivat kohtuullisen tyytyväisiä omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Kuitenkin myös kehitettävää pienryhmäkäytännöstä löytyi. Pienryhmätoiminnan merkitys korostui erityisesti muutostilanteissa, joten pienryhmät voidaan nähdä erityisesti oppimisen työkaluna. Lisäksi pienryhmissä oli keskusteltu esimerkiksi työturvallisuudesta, työilmapiirin parantamisesta, työtyytyväisyysmittauksen tuloksista ja toimintatapojen kehittämisestä.
Keywords: työhyvinvointi; oppiva organisaatio; johtaminen; osallistava pienryhmämalli; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|