Assessing Transition Risk in Equity Portfolios: Measurement and Strategic Management - Järvinen, Onni (My University, 2025)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella ilmastonmuutokseen liittyvien siirtymäriskien vaikutusta osakeportfolioihin sekä strategioita, joilla sijoittajat voivat hallita ja mahdollisesti hyödyntää riskejä, jotka syntyvät siirtymästä kohti vähähiilistä taloutta. Siirtymäriskit johtuvat lainsäädännön muutoksista, teknologisista innovaatioista ja muuttuvista kuluttajamieltymyksistä, jotka kaikki vaikuttavat yritysten taloudelliseen suorituskykyyn ja sitä kautta myös sijoittajien osakeportfolioihin. Valtioiden siirtyessä kohti hiilineutraaliutta sijoittajat kohtaavat sekä haasteita että mahdollisuuksia mukauttaessaan strategioitaan näiden riskien hallitsemiseksi tehokkaasti. Taloudellisten vaikutusten arvioinnin lisäksi tässä tutkielmassa tarkastellaan viimeaikaisia kvantitatiivisia menetelmiä yrityksen siirtymäriskialtistuksen mittaamiseen. Erityisesti keskitytään Brown-Minus-Green (BMG) -arvoon sekä siitä johdettuun markkinalähtöiseen hiilibetaan, jotka mahdollistavat siirtymäriskin systemaattisen arvioinnin, sekä yksittäisten sijoituskohteiden, että koko osakeportfolion tasolla. Näitä riskimittareita sovelletaan yhdessä vakiintuneiden rahoitusteorioiden, kuten modernin portfolioteorian sekä Fama-Frenchin multifaktorimallien kanssa. Vaikka tietoisuus ilmastonmuutokseen liittyvistä taloudellisista riskeistä on kasvanut, siirtymäriskin tarkka mittaaminen sekä sen integrointi salkunhoitoon on edelleen puutteellista. Tämä tutkimus edistää aihealuetta osoittamalla, kuinka multifaktorimallien käyttö parantaa siirtymäriskien matemaattista arviointia ja mahdollistaa tehokkaiden salkunhoitostrategioiden kehittämisen. KEYWORDS:
Keywords: climate policy; risk management; finance; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|; Rahoitus